2.KOKOS :TROPISCHE WEELDE, OOK VOOR DE HUID

De smaak van kokos kon ik als kind al heel erg waarderen. Niet alleen de makronkoeken en de ermee gevulde chocolade (‘’een tropische verrassing in Hollandse melkchocolade’’), maar ook de smakelijke toevoeging ervan aan de heerlijkste pindasaus op de rijst, macaroni of spaghetti. Ook aan de melk ervan en de stukjes kokos uit de hand bewaar ik goede herinneringen.

Later heb ik ook studies gemaakt over kokos en ook die hebben me steeds weer enthousiast gemaakt. Biologische kokos is meer dan alleen maar lekker. Het draagt in alle vormen bij aan de (verbetering van) de gezondheid. Kokos levert het enige vet dat bij bakken en braden en zelfs bij frituren absoluut geen transvetten produceert. Bij bewust en spaarzaam gebruik draagt het bij aan het welzijn van hart en vaten en daarmee aan onze vitaliteit. Tevens bevat het veel vitaminen, mineralen en sporenelementen.

Veel minder bekend is het gegeven dat biologisch kokosvet ook de allerbeste zonnebrandcrème is. Je wordt er prachtig bruin van en er zitten geen aardoliebestanddelen in, zoals in de meeste zonnebrandproducten uit de gillende zonnebril reclames. Deze petrochemische stoffen belemmeren de huidademhaling en maken de vorming van vitamine D door de zon onmogelijk. Kokosvet, vaak kokosolie genoemd, heeft geen petrochemisch filter voor het zonlicht, maar een mineralenfilter. Hierdoor kan de huid wel blijven ademen en gaat de omvorming van provitamine D (uit de voeding) tot vitamine D gewoon door. Mensen die gezond zonnen, rekening houdend met de zonkracht (zie teletekst pagina 708) en met de gevoeligheid van hun huid (het bleke, Engelse huidtype is gevoeliger dan het van nature al meer bruine huidtype) kunnen de zon weer tot hun vriend maken dankzij kokosvet. Zoals in de tijd van Kristine Nolfi, die vele mensen een betere gezondheid schonk in haar kuuroord, mede dankzij verstandig licht-, lucht- en zonnebaden. Dat kan ook in onze tijd, mits we het zonlicht met mate gebruiken, b.v. eerst 2 uur alleen in de schaduw en dan maximaal 2 keer 10 minuten in de volle zon met royale tussenpauze, ingesmeerd met kokosvet en zonder zonnebril: vang het zonlicht op zonder rechtstreeks in de zon te kijken en geniet met volle teugen.

Ben je nu toch een keer wat rood geworden, leg dan, ter verkoeling enkele schijfjes biologische komkommer op de aangedane plek(ken) en drink daarbij ‘n glaasje karnemelk, amandelmelk of kokosmelk voor wat ‘’reparatie-eiwit’’.

Zo nodig een beetje biologische gel van Aloë vera erop doen.

En wist je al dat kokosvet ook een ideale tussenstof is voor een heerlijk verkoelende massage?

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Zelfs onze Karel weet de kokosnoot te waarderen!