33. De appel valt niet ver van de Boom

De Appel valt niet ver van de Boom

De Appel is voor mij een altijd weer verrassende vrucht. Zo kwam ik in 2002 voor het eerst in Turkije in Kusadasi, toen nog idyllisch en zonder al die torenflats van hotels vol massatoerisme. Zoals een goed en nieuwsgierig Natuurgeneeskundige betaamt, bezocht ik daar een Hamam, zeg maar een Turks badhuis. Eerst even vóór douchen, daarna lekker stomen, vervolgens een uitgebreide lichaamsscrub, afdouchen en tenslotte …… in een hagelwitte badjas een half uurtje ‘’nadampen’’ in een serene ruimte met, jawel, met heerlijk fris smakende kopjes Turkse appelthee: een weldadige smaak- & relax-ervaring!

Topfit ging ik terug naar ons hotel en ik vond het bijna jammer om weer aan het Dinerbuffet te gaan en wie mij kent weet dat dit heel wat wil zeggen. Zo zuiver en schoon had ik mij nog nooit gevoeld. Reden om het nog vele malen te herhalen, nu vooral als ik in de infraroodsauna ben geweest.

Naast de vele andere vormen van Appelgenot, van mijn ouders meegekregen, werd dit echt een blijvertje. Vaak denk ik dan aan de vele mooie verhalen over de Appel en ook die kan ik eindeloos herhalen in mijn hoofd en ook blijf ik ze lezen: de Zondeval, het Oordeel van Paris, Wilhelm Tell, Sneeuwwitje e.a.

In al die verhalen staat de keuze tussen GOED en KWAAD centraal. En dat is ook de diepere betekenis van de Appel. De Appel werkt zuiverend, reinigend, maakt sereen, zoals we ook kunnen ervaren als we de Crab Apple van Edward Bach tot ons nemen. De Appel leert ons meer dan alleen om te kiezen voor het goede ten opzichte van het kwade. We worden ons telkens weer met een schok bewust dat het kwade onontkoombaar is, dat we fouten maken en ook verkeerde keuzes, maar dat we desondanks altijd weer opnieuw kunnen beginnen met eenvoudige goede dingen te doen voor anderen. Dat het Kwaad in ons zit, maar dat we het vermogen hebben om het te Transformeren!

Met een schok ja, iedere keer weer. Zoals Sneeuwwitje weer tot leven kwam toen de glazen kist, waarin zij schijndood lag, met een schok op de grond terecht kwam en zij verbaasd haar ogen opsloeg …… nadat een stukje vergiftigde Appel, symbool voor het Kwaad, uit haar keel was losgeschoten door de klap.
En zij leefde nog lang en gelukkig ……