23. Heel je Hart

 

 

 

 

 

 

Heel je Hart    

Deze Blog is een hartversterker. In meer dan één opzicht, want ons hart heeft vele dimensies. Het is veel meer dan een anatomische en fysiologische dubbele pomp voor onze bloedsomloop. Het is veel meer dan onze motor, zoals vaak wordt gezegd.

In ons hart zetelen ook onze passie(s), onze vrijgevigheid, ons mededogen en ons vermogen om te vergeven en beminnen we uiteindelijk niet het meest met heel ons HART? Het is eveneens de zetel van ons gevoel en dat maakt het hart ook gevoelig en kwetsbaar. We weten allemaal dat iemand met een groot hart veel gemakkelijker  gekwetst kan worden dan iemand met een klein hartje. Op een groot en open hart gaat een ander, bedoeld of onbedoeld, gemakkelijk boven op staan. Zeker in deze best harde en soms zelfs harteloze tijd vol ”ego”……. weet vrijwel iedereen hoe het voelt als het hart bezeerd wordt of zelfs gebroken…….

Sinds de Millenniumwissel zijn we overgegaan van de ”1” vooraan naar de ”2” vooraan. De ”1” staat voor bezieling en inspiratie, maar de ”2” staat voor ontvangen. Ik merk dat verschil al bijna 20 jaar heel erg goed. Er is zeker nog inspiratie en bezieling, maar die ligt voor mijn gevoel niet meer overal voor het oprapen. Ik moet er nu bewust naar zoeken en dat doe ik dus ook, want ik kan niet zonder. Sterker nog, ik zoek het dagelijks op mijn manier op. Het ontvangen van de ”2” is wel luid en duidelijk alom aanwezig. De uitwas ervan, het alles moeten hebben, bezit en materialisme zullen uiteindelijk omgezet worden naar die andere manier van ontvangen, namelijk weer echt naar elkaar gaan luisteren. Het lijkt daar nu nog niet op, reis b.v. eens met de trein en zie om je heen…….maar goed, we hebben nog tot 31 december 2999 de tijd ervoor, weer naar elkaar te luisteren, met heel ons HART!

 

 

 

 

 

In de tussentijd kan ons Hart wel wat extra natuurlijke verzorging en ondersteuning gebruiken. Je kunt er meteen zelf mee aan de slag. In Duitsland wordt Meidoornthee (Weissdorntee), een geweldige thee voor het Hart, zeer veel gedronken. Aangevuld met voet- of zitbaden met kastanje erin.  Ook kun je eenvoudig enkele zogenaamde hartversterkers tijdens het eten toevoegen, b.v. kersen, frambozen en bosbessen. Eveneens zijn wat ochtendgymnastiek, wandelen, fietsen en zwemmen prima om hart en vaten fit te houden. Ook yoga en ademhalingsoefeningen zijn zonder meer aan te bevelen. Lukt het jou nog om de stilte in je hart te vinden? Heel diep van binnen? Doe jij nog iets aan jouw Spiritualiteit, ook omwille van je Hart?

De gezondheid van het hart is met een beproefd leefstijlprogramma te verwezenlijken. Dit programma omvat de volgende vier levensterreinen:

  1. Voeding en Kruiden
  2. Stressmanagement
  3. Ondersteunende Relaties
  4. Beweging, Yoga en Meditatie

Regelmatig verzorgen wij lezingen over dit onderwerp. Zie daarvoor de Agenda op onze Website.