7. Een Vlinder(bloemige) in je buik

Een gezonde bodem met helder water en 111 mineralen? Kan dat nog in deze tijd? Jazeker kan dat, vooral als we allemaal meehelpen! Interesse? Lees dan verder en zie hoe de vork nog steeds in de steel zit……

Vroeger was ik ‘n vurig bewonderaar van de prachtige lupineveldjes bij vaak oudere, maar soms ook vrij nieuwe boerderijen. Alleen zag ik die prachtige bloemen bijna nooit in de bloemenwinkels en –kramen. Dat vond ik maar wat vreemd. Het onthutsende antwoord daarop kreeg ik toen ik, op een kwade dag, zag hoe gemaaide en versnipperde lupines ‘’ondergewerkt’’ werden. De boer kwam lachend op mijn verontwaardigde gezicht af en legde mij het wonder van die lupines uit: de grond wordt weer helemaal gezond voor de komende drie jaar en daardoor gaat alles weer beter en mooier groeien.

Tijdens mijn talrijke plantenstudies stuitte ik later op de ‘’Vlinderbloemen-familie’’, ook wel Leguminosae of Fabaceae genoemd. Een heel bijzondere groep van bodemverbeteraars. Door hun krachtige wortels beter dan de beste wieders om de grond los te maken en zo toegankelijk voor regenwater en frisse lucht. Tevens de beste binders van voor de bodem noodzakelijke stikstof. En specialisten om de grond te remineraliseren. Dankbaar gebruikt in de biologische landbouw, met name dus ook in het voortraject.

Behalve Lupines behoren o.a. ook alle Klaversoorten tot de Vlinderbloemen. Ze komen vanzelf in de rand van je moestuin staan, evenals de Vogel- en de Voederwikke. Laat ze staan. Zet voor het komende jaar eens alleen Peul-vruchten (alle mogelijke soorten bonen en erwten). Heb je nog plaats in je tuin voor ‘n boom of struik, denk dan eens aan Acacia, Mimosa, Gouden- regen of Gaspeldoorn. En gebruik de prachtige, bloemrijke Lathyrussen als klimmers. Allemaal juweeltjes uit deze waardevolle Plantenfamilie.

Help allemaal mee?! Maak de bodem weer oké en daarmee ook het voedsel van nu en in de toekomst. Alle beetjes helpen om de Aarde te helen. Je tuin of zelfs je balkon wordt mooier en rijker. Tegelijk help je de Natuur een handje. Als iedereen meedoet, ontstaat er ‘n niet te stuiten Energiestroom. Die Vonk zal overslaan naar ‘n steeds gezondere Landbouw voor ons en onze kinderen en kleinkinderen. Elk najaar en voorjaar kun je ermee beginnen.

Iedere geplante Vlinderbloemige is een Lichtstraal voor nu, het komende jaar én de toekomst. Een wonderbaarlijke vermenigvuldiging van gezonde bodem en hoop op volwaardig voedsel voor altijd. THANK YOU ALL!

lupineveld

goudenregen