19. Klim op met de KLIMOP

Klim op met de KLIMOP

Als er één plant is die in de loop van de plantengeschiedenis VOLHARDEND is geweest, dan is het wel de klimop (Hedera helix). Van origine groeiend en bloeiend als boom op het onderste deel van het Zuidelijk Halfrond, is hij langzaam aan steeds verder opgeklommen naar onze streken, behoorlijk ver op het Noordelijk Halfrond.

Steeds minder boom en steeds meer een klimmer, opklimmend tegen bomen en houten of andere schuttingen. Met een gigantisch aanpassingsvermogen bij alles wat hij onderweg tegengekomen is. De oorspronkelijk eivormige bladeren in dat verre zuiden zijn bij ons nog enigszins zichtbaar aan de bloeiende takken en strengen in november, dus de zomertijd ”down under”.  De andere takken en slierten dragen de bekende, meer vijfhoekige bladeren. Dus in de aanpassing toch ook zichzelf gebleven en dat bij zo’n schier onmogelijke reis. Een survivor pur sang.

Dat laatste zie je terug in de Natuurgeneeskundige Ondersteuning bij:

  1. Schimmels: moeilijk te bestrijden, maar kijk eens in een bos vol witte waas van schimmels over de bomen, struiken en kruiden. De enige die er fris groen bij staat en hangt is de klimop .
  2. Haaruitval, ook al zoiets waar je bijna niet vanaf komt
  3. Vastzittende hoest, hardnekkig en waar geen einde aan lijkt te komen.
  4. Een dreigende invasie van bijna niet af te stoppen teken in jouw tuin en op jouw bomen, vooral heel ongezellig als je er b.v. in de hangmat onder ligt.
  5. De verwoesting van jouw eens zo schitterende Buxushaag die je jarenlang met Versaille-achtige precisie geknipt en verzorgd hebt.
  6. Je zwart beschimmelde tomaten, die je nog wel zo mooi gekrent hebt.

De klimop is giftig, dus neem inwendig alleen een homeopathische verdunning, minimaal D4 (is 1 op 10.000 verdund). Uitwendig gebruik je 1 gekneusd blad op een glazen slakom met bronwater. Uurtje laten trekken, het blad verwijderen en het aftreksel deppen met een gaasje of wattenschijfje. Dit aftreksel kun je met een theedoek afgedekt drie dagen gebruiken.

Voorzie je tuinbegrenzingen rijkelijk van klimop en omgeef je Buxusplanten en tomaten er royaal mee.

In de oude Volksgeneeskunst liet men vrouwen die veel ellende meegemaakt hadden, steeds weer een takje klimop bij zich dragen voor nieuwe voorspoed en een goede nieuwe man. Als tegenhanger hiervan droegen mannen na een periode van rampspoed een takje hulst. Dat moest dan wel een jong takje zijn zonder stekels en nog niet zulke puntige bladeren. Daar kan ik mij iets bij voorstellen. Dit bleek ook geolied te werken na een periode van tegenslag in het huwelijk.  Mooi toch?