13. Cucurbito pepo ofwel Sierpompoen: herfst voor je binnenste

Buiten komt de herfst aardig op stoom. De bomen beginnen te kleuren, het grote bladeren vegen tot pakweg Sinterklaas is begonnen en voor het huis rollen de eikels royaal over de stoep. Terwijl achter het huis de tamme kastanje haar dit jaar wel zeer rijk gezegende oogst langzaam maar zeker laat vallen. Bij ons een fifty-fifty kwestie: de ene helft voor de eekhoorns en de andere helft voor ons om tijdens de feestdagen te poffen bij een heerlijk verwarmend glaasje Glühwein. Maar er is meer. In de winkels en bij boerderijen langs de weg zie je ze al weer een tijdje te koop liggen. In de kleuren okergeel, oranje, groen en wit: de sierkalebassen om je fruitmand, je herfststukjes en je herfsttafel te verfraaien. En ook de eetbare pompoen, die niet alleen een lust voor het oog is, maar ook een culinaire smaakmaker voor dit jaargetijde. En bovendien zeer gezond.

Van de pompoenvrucht kun je een heerlijke soep of schotel bereiden om de spieren te verwarmen en van gezonde koolhydraten te voorzien: voor de gewone dagelijkse inspanningen én alle extra herfstklussen in de tuin. Op de juiste wijze bereid, b.v. gestoomd, gebakken in een goudgeel gefruite ui of gegrild zal het gerecht ook alle andere voedingsstoffen behouden: bètacaroteen en luteïne (gezonde oogfunctie), vitamine B1 (voor hersenen, geheugen en motoriek), vitamine B6 (voor hart, vaten en hormoonstelsel), vitamine C (voor de weerstand en tevens anti-oxydant), kalium (anti-stress en tegen vocht vasthouden en hoge bloeddruk) en magnesium (ontspanner: voor een perfecte spiertonus) en vezels (cholesterolverlagend en voor de stoelgang). Bovendien bevat de pompoen ook sporen van elementen die niet zoveel in de voeding en al helemaal niet in tabletten voorkomen en waarvan we ‘n weinig nodig hebben, zoals Osmium en Europium. Kook de gesneden pompoen dus NOOIT in water, want dan gaat dit alles grotendeels verloren!

De pompoenpitten (zaden) kunnen rauw of lichtjes geroosterd aan een smakelijke herfstsalade toegevoegd worden. Zij zorgen voor een sterke reiniging van de darm in het algemeen en van darmparasieten en (lint)wormen in het bijzonder. Bovendien bieden zij voor de man een prima ondersteuning van de prostaatfunctie. Dat draagt bij aan de preventie van prostaat-problemen, zoals vergroting, ontsteking en kanker.

Gezond genieten van een hele lekkere pompoensoep en salade kan bij ons tijdens onze speciale herfstkuurdagen in oktober en november. Heerlijk naast de massages en andere weldadige behandelingen. Informeer gerust via info@apeiron-vitaal.nl of bel M: 06 – 48 25 46 50.

pompoen blokjes