34. Viscum album: voor altijd

Viscum album : voor altijd

De jongen en het meisje. Smoorverliefd kussen zij elkaar onder de Maretak. Juist nu de als parels ogende witte besjes er vlak voor de Kerst aanzitten. Ze willen niets horen over ‘’tot de dood ons scheidt’’. Het is gewoon voor eeuwig. Niets zal ooit hun voor altijd durende Liefde verminderen. Hun Liefdesvlam zal altijd blijven branden. Ze zijn voor elkaar gemaakt en beloven elkaar eeuwige trouw. Sie sind wie Sand und Meer.

Dezelfde soort trouw zien we ook tussen de Maretak (Viscum album) en zijn gastheer, meestal een loof – of naaldboom met een zachte bast. Vogels zoals lijsters eten de in de herfst aan de takken hangende witte bessen. Het vruchtvlees hiervan is sappig en ook plakkerig en blijft aan de snavels van die vogels plakken. Ze gebruiken de splitsing tussen de tak en de zijtak van de gastheer als een soort servet om die plakkerige substantie aan af te vegen. Daarin bevindt zich eveneens het ene zaadje dat in de vrucht zit. Dit groeit ter plekke op de gastheer uit tot een nieuw klein Maretakje. Daar neemt het gerust enkele jaren de tijd voor. En na vele jaren zie je de ongeveer vijftig centimeter grote maretakbol in de boom zitten, vooral ’s winters als de bladeren eraf zijn gevallen en er ook minder naalden zijn.

Deze relatie is vaak ook levenslang, de eeuwigheid is meer iets voor de mens.
De relatie kan daarom gerust langzaam en intens opgebouwd worden. Er is immers tijd genoeg om tot een zeer innige verstrengeling te komen. Deze relatie is complementair: de gastvriendelijke boom zorgt voor de sappen in het floëem en de Maretak geeft daarvoor zeer geneeskrachtige medicijnen terug.
In de literatuur wordt deze geneeskracht mondjesmaat bevestigd en voor definitieve bewijzen zou nog veel onderzoek gedaan moeten worden. Niets mis met meer onderzoek, maar kijk eens gewoon onderzoekend in de natuur. Ik heb veel plaatsen gezien waar de bomen zonder Viscum album duidelijk zichtbare kankers laten zien. Terwijl dezelfde bomen in de buurt die wél Maretak dragen ze NIET hebben. Viscum album geneest meer dan kankers alleen. Ook het centrale zenuwstelsel en hart en bloeddruk varen er WÉL bij. Zelfs epilepsie wordt er positief door beïnvloed. De liefdevolle symbiose tussen de boom en deze Saprofyt brengt bij al deze moeilijke ziektes weer Zon in ons Leven: een toegewijde en liefdevolle zegening! Kusje erop?

 

 

 

 

 

 

 

Printversie Blog.34 Viscum album