18.Fermenteren leren

Fermenteren

Gefermenteerd voedsel is een geweldige manier om je dagelijkse voeding op een hoger en gezonder plan te brengen.
Het is ook nog betaalbaar en absoluut zonder additieven en chemicaliën.
Ga met plezier aan de slag en neem de tijd om te leren en te groeien. Geniet van het resultaat.

Fermenteren heeft een wereldwijde traditie: Mexico- jalapenos, Duitsland-zuurkool,
Korea-kimchi, Libanon- rapen, Egypte- gezouten citroenen, Nederland-snijbonen-zuurkool.

Waarom zou je fermenteren?
• Conserveren van groenten en fruit om langer te bewaren na rijke oogst
• Smaak, deze is heel complex en hoogstaand wereldwijd gewaardeerd in de beste keukens
• Spijsvertering: gefermenteerd voedsel is gezond door zijn probiotische werking en verhoogt het immuunsysteem

Over fermenteren:

• Fermenteren is simpel, veilig en praktisch.
• Het doel is om fermenteren tot een onderdeel van de dagelijkse kook praktijk te maken.
• Probeer geen perfecte zuurkool te maken maar laat elke keer de volmaakte uitdrukking zijn van je keuken en je overvloed.
• Er ontstaat een sterke band met je voedsel als je er tijd en aandacht aan besteed.
• De voedingscursus fermenteren is ook bedoeld om ontdekkingen te doen.
• Met simpele ingrediënten en wat geduld.

Nog iets over de ingrediënten:
Goed fermenteren begint met de beste ingrediënten.
Volg de onderstaande richtlijnen dan krijg je het beste resultaat en profiteert je gezondheid ervan.

1.Verse ingrediënten: Koop liefst biologische fruit en groenten soorten. Synthetische bestrijdingsmiddelen en kunstmest schaden de micro-organismen van de fermentatie. Kies liefst producten uit de buurt.
2.Droog: Droge ingrediënten liefst ook van biologische zaden en peulvruchten.
3.Zout: Géén gejodeerd zout gebruiken: mineraal loos en bevat extra jodium. Natuurlijk zout zoals Keltisch zout of Himalayazout zijn rijk aan mineralen. Gebruik ook geen pekelzout i.v.m. antiklontermiddelen.
4.Water: Gebruik voor fermentatie schoon water. Liefst goed bronwater zoals Evian of Spa blauw. Gebruik ook geen gedistilleerd water, daaruit zijn alle mineralen.

Verder is het belangrijk om te weten hoe je een juiste temperatuur en omgeving creëert om de fermentatie te laten ontstaan. Waar moet je op letten als het om de temperatuur gaat? Het hele fermentatieproces wordt in gang gezet door aan de verse ingrediënten een starter toe te voegen. Hoe maak je een juiste keuze voor een goed werkende en gezonde starter? Er zijn veel recepten over fermentatie in omloop.
Leer eerst een aantal goede recepten klaarmaken en weet waar je op moet letten bij recepten over fermenteren.

Kortom de basiskennis en de praktijk van het fermenteren leer je op de praktijk dag leren fermenteren. Deze dag is onderdeel van de cursus Natuurvoedingscoach.

Hoe leuk is het om uit je voorraadkast te kunnen kiezen uit je zelfgemaakte gefermenteerde groenten?

Probiotica binnen handbereik!

Opbrengst van de praktijkdag fermenteren.