11. En er kwam Licht in het duister……

In ieder Scheppingsverhaal komt er een moment dat het licht zijn intrede doet. In Genesis komen zon, maan en sterren op de vierde dag van de Schepping aan de beurt. De Griekse Mythologie verhaalt over het ontstaan van het licht uit de Chaos. En in de Evolutieleer ontstaat het licht eigenlijk al gelijk bij de Oerknal. Om maar enkele voorbeelden te noemen.

Jaarlijks zijn er op of rond 21 december rituelen met betrekking tot de terugkeer van het licht, het weer langer worden van de dagen. Er zijn nog steeds mensen die in het Kerstfeest de geboorte van het Licht herdenken.

Licht spreekt altijd weer tot de verbeelding. Het laat ons zien en schenkt ons de bevestiging van inzicht. Iemand die iets eerst niet (in)zag en het in een latere fase wel gaat (in)zien, heeft spreekwoordelijk ‘’het licht gezien’’.

Als iemand iets (nog) niet begrijpt, dan kan de behoefte ontstaan om haar of zijn licht er eens over te laten schijnen. Dat kost wel tijd, aandacht, een moment of periode van overpeinzing en bezinning. Het einde van het jaar is daarvoor met zijn lange, donkere avonden wellicht een zeer geschikte tijd. Even onthaasten, naar binnen en afdalen in je eigen stilte. Terug in het meest unieke plekje van jezelf. Mijzelf. Stilte……en het wordt af en toe ook een beetje 21 december in mij vanuit die diepte. Soms zomaar spontaan en soms ook bewust gewild en gekozen. Licht.

In de Natuur maken oude bladeren en een deel van de naalden plaats voor nieuw leven. Knoppen weerschijnen in de laagstaande zon. En er is nog meer dan genoeg groen over om te zorgen voor voedsel en zuurstof. Nog steeds…

Het licht op het groen in de Natuur is de spil voor het leven op aarde. Het Licht in onszelf is de Energiebron om er een goed en mooi Leven van te maken. Het dagelijkse licht en het groen van de Natuur kunnen niet zonder elkaar. Dat licht is ook nergens zo mooi als op een natuurlijke plek waar het niet gevangen is, maar gewoon kan schijnen zoals het is: Onbevangen.

En nu de clou: wanneer licht en Licht via de Natuur én Spiritueel aan elkaar verbonden worden, dan kan ieder zien dat het goed is. De mens kan niet zonder Licht, licht en Natuur. Samen een onlosmakelijke eenheid. En dat zie ik zo ook in de Geneeskunst: Natuurgeneeskunst en Spirituele Heelkunde zijn hand in hand op hun best, kunnen alleen maar samen voor Verlossing zorgen. Nee, dit is geen rekenfout: 1 plus 1 is 3 of meer. Zowel fotosynthese als Fotosynthese. Planten en mensen (en dieren) samen bloeiend. Deodato.

lichten gouden