15. Lof voor de Cichorei

Wie de naam Cichorei leest of hoort, denkt waarschijnlijk het allereerst aan surrogaat-koffie. De ouderen hebben deze wellicht in de oorlog gedronken en hun kennis en persoonlijke verhalen erover doorgegeven aan hun kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen. En ook vandaag de dag wordt de koffie van de Cichorei-wortel nog steeds gedronken, nu als bewust gekozen gezond alternatief zonder cafeïne, verkrijgbaar in de reformwinkel als ‘’Pacha’’.

Maar de wortel heeft meer in zijn mars als het predicaat ‘’cafeïnevrij’’. De drank werkt juist kalmerend in plaats van opwekkend en helpt je om de dag kalm en evenwichtig door te komen, ook als er wel eens dingen tegen zitten.

Alles wat je op je lever hebt of krijgt wordt met milde, maar degelijke hand afgevoerd. Zowel die negatieve, ongemakkelijke ervaringen waar je mee te maken hebt of had, als ook de emotionele en fysieke afvalstoffen die eruit voortkomen. Opgeruimd staat netjes. De lever wordt weer de zelfstandige en onafhankelijke dirigent van de stofwisseling en de afvalverwerking. Van alles opslaan en vasthouden naar verwerken en loslaten. Zowel letterlijk als figuurlijk. Daarom noemde Galenus de Cichorei ‘’de vriendin van de lever’’.

De Cichorei stimuleert ook de twee beste vrienden van de lever en dat zijn de nieren. Dat is mooi, want zo wordt het emotionele en fysieke afval uit het hele lichaam in de lever mooi verpakt en naar de nieren getransporteerd om daar vervolgens via de urine te worden uitgescheiden.

Het hele maagdarmkanaal wordt eveneens gereinigd door deze plantenwortel en tevens van een grote opknapbeurt voorzien als er een kuur van zes weken wordt gehouden. En er is geen betere plant om de darmflora te vernieuwen en te versterken. Bovendien bevat ze veel spore-elementen.

Cichorei voorkomt kwalen en zorgt dat beginnende klachten niet chronisch of cancereus worden en is dus een groots middel voor de algehele preventie van klachten ‘’waar je maar mee moet leren leven’’ en welvaartsziekten. Cichorei maakt krachtig en onafhankelijk en leert je geven vanuit je hart zonder er iets voor terug te verlangen: de vreugde van het geven zelf is je beloning!

Je kunt dezelfde voortreffelijke eigenschappen ook tot je nemen door echte Witlof van de koude grond te eten. De biologische variant is ’n fantastische wintergroente die jou positief meehelpt richting voorjaar.

Het is het beste om de Cichorei tevens als homeopathisch middel in te nemen, dan gaat je gezondheid in korte tijd met sprongen vooruit!

witlof chicorei bloem