26.Oost-Indische Kers en het Zoet der Overwinning

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oost-Indische Kers en het Zoet der Overwinning

Parijs,  zondag 21 juli 1968. Slotdag van de Tour de France van dat jaar. Het was de eerste Tour op de Nederlandse TV. Nog net in het zwart-wit-tijdperk. Jan Janssen staat tweede in het algemeen klassement, achter de Belg Herman van Springel. De Tour eindigt in deze jaargang met een tijdrit. Mijn vader en ik zitten aan de buis gekluisterd. Onze buren ook en zij zijn zo aardig geweest om een bak oranje bloemen af te leveren met een instructie hoe je uit het achterste deel van het bloembuisje de allerlekkerste honing kunt opzuigen. Janssen vertrekt en korte tijd later van Springel als favoriet in de magische gele trui. Het gaat lang gelijk op en met trillende handen zoog ik nerveus de honing uit die prachtige bloemen. In het laatste deel van die rit kraakt van Springel en krijgt Jan vleugels. Hij wint ruim en heeft na de tijdrit liefst 38 seconden voorsprong in het Algemeen Klassement en wint zo als eerste Nederlander de Tour. Ik nuttig de laatste oranje honingbloem en Jan huilt, zoals ik nog nooit eerder een sportman heb zien huilen. Ik was 10 jaar, had een held erbij en zou die prachtige oranje bloemen nooit meer vergeten.

Nieuwsgierig zocht ik uit welke bloemen dat waren en zo stuitte ik op de naam Oost-Indische Kers. Ik vond al rap uit dat die bloemen uit Peru en Bolivia kwamen en dus eigenlijk West-Indische Kers hadden moeten heten, maar een kniesoor die daar een probleem van maakt, vond ik. Ook vond ik uit dat deze over de grond kruipende plant, die in niets op een kersenboom lijkt, toch een ”Kers” wordt genoemd, omdat de bladeren bijna net zo smaken als de bladeren van de Waterkers. Heel wat pittiger ook dan die mierenzoete honing. Deze bladeren hebben de vorm van een schild uit de Riddertijd. Ze vormen, evenals de rest van de bloem een krachtig antibioticum tegen infecties in mond, kno en lucht- en urinewegen.

Alle bovengrondse delen van de plant vormen een kleurrijke, smakelijke toevoeging aan en garnering van salades. De smaak doet behalve aan waterkers ook aan een andere bekende, pittige smaak denken, nl. mierikswortel. Gebruik het allemaal wel met mate, want een teveel kan tot overprikkeling leiden. Hier merk je opnieuw dat de Natuurgeneeskunst eerder een kunst is van juist lichtjes prikkelen en heel matig doseren. Voor de duidelijkheid: de wortels worden niet gebruikt. Over lichtjes gesproken. Eén van de dochters van de grote Botanicus Linnaeus zag en beschreef als eerste het ietwat bliksemende oplichten van de bloempjes tijdens de avondschemering. Dit verschijnsel is naar haar vernoemd: het Elisabeth Linnaeus fenomeen.

Al met al is deze plant dus heel wat pittiger gebleken dan mijn eerste ervaring met die zoete honingsporen. Het zou mij niet verbazen als Jan Janssen zou zeggen dat voor het zoet van een Tourzege ook wel echt heel wat pit drie weken lang nodig is. En waarschijnlijk zal mijn naamgenoot Herman van Springel het beamen.

 

 

 

25.Jan Salie: lui of liever slim dan moe?

Jan Salie: lui of liever slim dan moe?

In ‘’Jan, Jannetje en hun jongste kind’’, een oud-burgerlijk verhaal van Everardus Potgieter, komt dat jongste kind, Jan Salie, er niet zo goed vanaf. Hij wordt omschreven als lui, gemakzuchtig en niet ijverig en braaf genoeg. Hij staat symbool voor de Nederlander net ná de Gouden Eeuw. Die het te licht opvat en daardoor verworden is tot vergane glorie. De bomen groeiden tot boven de wolken en die luxe is nu voorbij. Eigen schuld, dikke bult.

Veel moderne moralisten vinden dat ook van onze tijd. Opnieuw de geest van Jan Salie, lijkt het wel. Maar die omschrijving klopt plantaardig bezien in ieder geval niet. Kijk alleen eens naar de frisse aanblik van de Salie-bloemen op de bijgeplaatste foto! Salie is juist een actief panacee voor zeer veel doeleinden, zo lees je in alle Kruidenboeken. Een efficiënte, multifunctionele en krachtige ondersteuning voor mond, tandvlees, kno, luchtwegen, hormoonstelsel, liefdesleven, vruchtbaarheid, huid en slijmvliezen. En je hebt er maar weinig van nodig.

Het salie-type is een type met een sterke wil, die alles bekeken en op geheel eigen wijze doet en niet meteen met de meute meerent, maar eerst een eigen, weloverwogen plan maakt. Ze houden niet van hardlopers, want dat zijn in hun ogen doodlopers. Ze vliegen er nooit onbezonnen in, maar volgen hun eigen uitgewerkte idee. Salie is de beste plant om overmatig zweten te genezen, b.v. bij opvliegers, maar ook bij uitslovers. Ook dat is symbolisch: waarom zou je meer zweten dan per sé nodig is?

Salie staat ook eveneens voor een lang en weldadig leven. Oude uitdrukkingen als ‘’Waarom zou een mens sterven als hij Salie in zijn tuin heeft?’’ en ‘’Wie in de meimaand Salie eet, krijgt jaren bij de vleet!’’ verwijzen naar die schier onsterfelijke staat. Zo draagt een beetje Salie bij aan een langer en vruchtbaarder leven, ook al doordat het boze geesten (lees vooral: ‘’negativiteit’’) verdrijft. In Frankrijk wordt Salie aangeplant op kerkhoven ter verlichting van verdriet. Dat is immers de keerzijde van een langer leven: je maakt vaker mee dat er iemand uit jouw kring overlijdt als je oud(er) wordt.

Dus is het overigens buitengewoon vermakelijke verhaal van Potgieter wat de keuze van de plant betreft toch ook een beetje potsierlijk. Salie zet weliswaar niet overal meteen zijn tanden heel vasthoudend in, maar doet alles met een snufje meer intelligentie en raffinement. En is dus goed voor een langer en comfortabeler leven: they love it when a plan comes together.

Salie komt niet voor niets van het Latijnse woord ‘’salvere’’ en dat betekent ‘’genezen’’ ……. zij geneest ons allereerst eens van onze hypocriete uitsloverij: alleen een watje doet altijd zo verschrikkelijk zijn best!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24.Buiten gewoon

 

Verzorging en zaaien van weidebloemen | Happy Seeds

In deze tijd hoef je niemand de zogenaamde ‘’corona-spelregels’’ meer uit te leggen en dat doe ik dan ook niet. Wél wil ik er bij stilstaan dat thuisblijven niet hetzelfde is als binnen blijven. Ik wil juist iedereen aansporen om binnen de mogelijkheden wél naar buiten te gaan en zeker bij mooi weer.

Als Natuurgeneeskundige raad ik mensen ook nu nog steeds aan om de verbinding met de Natuur zo goed mogelijk in stand te houden. Deze vormt de beste preventie tegen ziekten die er is en één van de belangrijkste pijlers om gezond te blijven. Ze houdt je energieveld schoon, bevordert je weerstand en herstelt je luchtwegen, zeker ook als je na een regenbui even een frisse neus pakt. Een geluk daarbij is de lucht op dit moment aardig schoon is in vergelijking met de situatie vóór de crisis. Tevens biedt ze de mogelijkheid om vitamine D te blijven aanmaken. Af en toe naar buiten gaan is dus nuttig en aangenaam. Dit blog gaat over wat er wél kan en wat weldadig is voor je gezondheid en je gevoel van welbevinden.

1.Je tuin of balkon op orde brengen. Verwijder het laatste ‘’winterse afval’’, fris alles even op en maak zo je tuin voorjaarsklaar. Je ziet meteen het resultaat en dat geeft een goed gevoel. Kijk of je voldoende ‘’groenblijvers’’ in je tuin hebt en vul die eventueel aan. Zet ruim Klimop op de grenzen van je tuin om teken en ander ongedierte buiten je territorium te houden. Ook je huisdieren zullen je daarvoor dankbaar zijn. En zet je tuin (of balkon) dan vol met kleurrijke bloemen. Dat kan ook low-budget. Kies een vorstvrije periode (je kunt het weer 14 dagen vooruit kijken via Google) en maak er een feest van. Verzorg ze goed en ga zo met plezier iedere dag evan naar buiten.

2.Maak zo mogelijk je eigen Kruidentuintje. Dat kan behalve in een hoek in de tuin ook in bakken op je terras, balkon of zelfs vensterbank. Koop biologische potgrond en eveneens biologische tuinkruiden. Die zijn op steeds meer plaatsen heel betaalbaar te verkrijgen. Gebruik ze in je voeding, want ze zijn veel lekkerder en gezonder dan zout e.d. Ze verhogen je weerstand en verhogen je weerbaarheid tegen straling. Straling verzwakt onze aura (ons eigen energieveld) en daardoor hebben ziekteverwekkers meer kans om toe te slaan. Als het 5G-netwerk verder wordt aangelegd, dan zal de corona-pandemie het begin worden van een hele reeks infectie-ziekten. Tuin-, keuken- en balkonkruiden leveren een aandeel in de bescherming hiertegen.

Kruidentuintje in een karrenwiel!. Foto geplaatst door Snoozzz44 ...

3.Maak elke dag een wandeling, met één of meer gezinsleden of alleen. Dat laatste is wellicht even wennen, maar biedt ook een voordeel: je komt weer tot je eigen unieke verbinding met de Natuur. Voel en ervaar die kracht telkens weer opnieuw en evenneens het bijna onoverwinnelijke gevoel dat je zo krijgt.

4.Kijk eens gedetailleerd naar de schoonheid van één en ander en geniet daarvan. Op het moment dat ik deze tekst aan het typen ben, zie ik door het raam bij mijn laptop hoe mooi de Esdoorns in onze tuin bloeien op nog geen vijf meter afstand. Doe dat buiten ook en neem i9n alle rust de tijd ervoor.

5.Bezoek eens een kapel en brandt kaarsjes voor je geliefden en vrienden. Ik doe dit al ruim 50 jaar en voor velen gaat daar een kracht van uit. Ik weet hier in de buurt een aantal kapellen dat ‘’corona-proof’’ is gemaakt (aparte ingang en uitgang met name) en daar kun je veilig terecht. Ook dat kun je prima alleen doen: het maakt de ervaring des te intenser als je het zo in stilte doet.

Bert Korsten (Kapel van Genooi Venlo) -Past Influencees - YouTube

6.Doe je boodschappen alleen, maar met een samen vervaardigd slim lijstje. Koop wat extra verse groenten en fruit. Zorg ervoor dat je stoofpotjes kunt maken van kip, rundvlees en vis. Door te stoven behoud je veel meer voedingsstoffen, met name vitaminen en mineralen. Bovendien waardeert iedereen de smaak ervan en vinden juist ook kinderen dit heel erg lekker. Geniet er juist nu samen meer van dan ooit en eet ook eens lekker enh gezond buiten. Ongemerkt versterk je hiermee eveneens je weerstand.

7.Koop vooral ook bij de boer(en) bij jou in de buurt aan huis. Uitstekende voedingsmiddelen voor een nette prijs en het is nog een goede daad ook: een heel mooi voorbeeld van elkaar helpen!

In mijn kindertijd kwam ik regelmatig in een speeltuin, midden in de Natuur gelegen. Deze droeg de naam ‘’Ons Buiten’’. Het zal de lezer niet verbazen dat ik daar nu even aan terugdenk. Het was echt een plek om de tijd even helemaal te vergeten……

By the way: voor alles is een Kruid(enmengsel) gewassen en in één daarvan heb ik alles wat ik nodig vind voor je weerstand samengevoegd …… het is maar dat je het weet …… alle goeds in deze tijd vol grote uitdagingen!

 

Playground Buddy app: Hèt antwoord op: 'Waar is de speeltuin ...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23. Heel je Hart

 

 

 

 

 

 

Heel je Hart    

Deze Blog is een hartversterker. In meer dan één opzicht, want ons hart heeft vele dimensies. Het is veel meer dan een anatomische en fysiologische dubbele pomp voor onze bloedsomloop. Het is veel meer dan onze motor, zoals vaak wordt gezegd.

In ons hart zetelen ook onze passie(s), onze vrijgevigheid, ons mededogen en ons vermogen om te vergeven en beminnen we uiteindelijk niet het meest met heel ons HART? Het is eveneens de zetel van ons gevoel en dat maakt het hart ook gevoelig en kwetsbaar. We weten allemaal dat iemand met een groot hart veel gemakkelijker  gekwetst kan worden dan iemand met een klein hartje. Op een groot en open hart gaat een ander, bedoeld of onbedoeld, gemakkelijk boven op staan. Zeker in deze best harde en soms zelfs harteloze tijd vol ”ego”……. weet vrijwel iedereen hoe het voelt als het hart bezeerd wordt of zelfs gebroken…….

Sinds de Millenniumwissel zijn we overgegaan van de ”1” vooraan naar de ”2” vooraan. De ”1” staat voor bezieling en inspiratie, maar de ”2” staat voor ontvangen. Ik merk dat verschil al bijna 20 jaar heel erg goed. Er is zeker nog inspiratie en bezieling, maar die ligt voor mijn gevoel niet meer overal voor het oprapen. Ik moet er nu bewust naar zoeken en dat doe ik dus ook, want ik kan niet zonder. Sterker nog, ik zoek het dagelijks op mijn manier op. Het ontvangen van de ”2” is wel luid en duidelijk alom aanwezig. De uitwas ervan, het alles moeten hebben, bezit en materialisme zullen uiteindelijk omgezet worden naar die andere manier van ontvangen, namelijk weer echt naar elkaar gaan luisteren. Het lijkt daar nu nog niet op, reis b.v. eens met de trein en zie om je heen…….maar goed, we hebben nog tot 31 december 2999 de tijd ervoor, weer naar elkaar te luisteren, met heel ons HART!

 

 

 

 

 

In de tussentijd kan ons Hart wel wat extra natuurlijke verzorging en ondersteuning gebruiken. Je kunt er meteen zelf mee aan de slag. In Duitsland wordt Meidoornthee (Weissdorntee), een geweldige thee voor het Hart, zeer veel gedronken. Aangevuld met voet- of zitbaden met kastanje erin.  Ook kun je eenvoudig enkele zogenaamde hartversterkers tijdens het eten toevoegen, b.v. kersen, frambozen en bosbessen. Eveneens zijn wat ochtendgymnastiek, wandelen, fietsen en zwemmen prima om hart en vaten fit te houden. Ook yoga en ademhalingsoefeningen zijn zonder meer aan te bevelen. Lukt het jou nog om de stilte in je hart te vinden? Heel diep van binnen? Doe jij nog iets aan jouw Spiritualiteit, ook omwille van je Hart?

De gezondheid van het hart is met een beproefd leefstijlprogramma te verwezenlijken. Dit programma omvat de volgende vier levensterreinen:

 1. Voeding en Kruiden
 2. Stressmanagement
 3. Ondersteunende Relaties
 4. Beweging, Yoga en Meditatie

Regelmatig verzorgen wij lezingen over dit onderwerp. Zie daarvoor de Agenda op onze Website.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22. Bruce Lipton: ‘’Wij zijn meester van ons eigen lot!’’

Onder zijn eigen microscoop ontdekte Bruce Lipton, inmiddels een vermaard celbioloog, dat niet de erfelijke aanleg ons hele leven bestiert of soms zelfs verstiert. Dat de chromosomen, de dragers van de erfelijke informatie, ook wel DNA genoemd, niet het almachtige, alles bepalende brein zijn van onze cellen. In tegendeel, deze zijn slechts kopieerapparaten van de voeding die onze cellen van buitenaf aangereikt krijgen. Zowel de geestelijke als de lichamelijke voeding die wij tot ons nemen. Het ontlokte aan hem de aan zichzelf gerichte kreet: ‘’Het is de omgeving domkop!’’

De samenwerking tussen ons en onze omgeving bepaalt met welke voedingsstoffen en welke gedachten en overtuigingen we onze cellen voeden. Dat schept voor ons nieuwe kansen. Als we ons immers goed of beter gaan voeden met eerlijke, gezonde en volwaardige voeding en onszelf erin trainen om positief te denken en in onszelf te geloven, komen er sterk positieve en gunstige signalen naar onze cellen en zullen deze zich weer goed en gezond gaan en blijven delen.

Dit gaat als volgt in zijn werk: de nu betere informatie wordt via de eiwitstructuren rondom de cel opgevangen, vergelijkbaar met wat in onze zintuigen gebeurt. Deze receptor-eiwitten geven die betere informatie door aan het celmembraan, het meest intelligente deel van de cel, waar al die info wordt opgevangen en gecoördineerd. Vergelijkbaar met wat de hersenen doen met de informatie uit de zintuigen. Heel gevat spreekt Bruce Lipton dan ook van het ‘’Celmembrein’’. Dit celmembrein geeft de informatie weer door via andere, celinwendige eiwitstructuren, effector-eiwitten genoemd, vergelijkbaar met de uittredende motorische zenuwbanen) aan de celkernen.  Deze celkernen, tenslotte, kopiëren de informatie bij de celdeling en werken dus in feite niet  als ons brein, maar veeleer als onze geslachtsorganen.

We kunnen dit proces dus zelf positief aansturen en dat maakt dat we geen slachtoffers van ons DNA en ons lot zijn, maar veeleer de meester of dirigent ervan.

Is dat geen geweldig nieuws in deze tijd dat sommige vrouwen hun borsten preventief laten verwijderen, omdat er een erfelijk breifoutje in hun DNA zou zitten?

 

Grote uitdaging hierbij is om de vooral in de kindertijd sterk geïmpregneerde patronen en overtuigingen te vervangen door nieuwe, gezonde varianten. Aangezien liefst 95% bij de volwassen mens al is voorgeprogrammeerd, is dit niet zo eenvoudig. Daarom hebben we bij Apeiron-Vitaal een speciaal programma om vastgeroeste patronen en overtuigingen te transformeren: redelijk eenvoudig en heel efficiënt.

Regelmatig geven wij hier twee verschillende lezingen hierover: de eerste over de achtergrondinformatie over de inzichten van Bruce Lipton met een mooie samenvatting in een klapper en de tweede met een prachtig praktijkprogramma dat wordt ingetraind en op papier uitgewerkt wordt meegegeven.

Geplande data in mei 2019:  Agenda

21. Detox- Doe het zelf

Detox : Doe-het-zelf

Bij Apeiron-Vitaal zijn er al ruim 20 jaar allerlei mogelijkheden om een kuurweek of kuurdag te genieten. Onder onze zorgzame en deskundige begeleiding. Toch past het ook in deze tijd om zelf thuis een goed en professioneel Detox-programma te volgen. Ingepast in het eigen alledaagse ritme en dat op ieder gewenst moment ingezet kan worden. Eenvoudig en met een stralend resultaat. Wij helpen je daar graag bij.

 

 

 

 

 

 

Enkele voordelen van detoxen, ook wel ontgiften genoemd:

 • grondige totaalreiniging van het lichaam, zeg maar een grote schoonmaak…….en opgeruimd staat niet alleen netjes, maar een gezuiverd lichaam is ook optimaal gezond
 • het geeft heel veel energie
 • het is de ideale opmaat naar een beter gewicht
 • beginnende pijntjes en dergelijke kunnen tijdig gecanceld worden
 • preventie van allerlei ziekten, m.n. ook welvaartsziekten
 • het geeft een verbetering van de weerstand
 • het stressmechanisme wordt ook ontgift en dat geeft meer ontspanning
 • het bewerkstelligt een betere slaap
 • het hoofd wordt helderder
 • de mind wordt positief gereset: je kunt dingen meer met een glimlach zien, beter gaan relativeren en meer de zon in het water zien schijnen
 • bij ons is de investering voor 6 weken Detox € 40,= : je ontvangt hiervoor een flesje Detotrophon van 30 ml. met liefst 45 Detox-bevorderende medicinale planten (voldoende voor 6 weken) én een Voedingsplan, tevens mag je tijdens de hele periode vragen stellen per mail.

Tijdens de Detox-periode kun je een ontspannende lichaamsmassage van 3 kwartier boeken, vraag naar deze aanbieding.

Deze geeft een verdieping van het Reinigingsproces en is pure verwennerij.

Voor Detox-programma afspraak en massage kun je bij ons beide terecht.

Henny W.M. Schopman & Herman Gommans

voor een afspraak: info@apeiron-vitaal.nl

Herman: 06 – 48 25 46 50

 

 

 

20. Rescue: red jezelf dankzij Bach Bloemen

Roem voor de Roos van de Zon,

die altijd weer kwam en zag en overwon

paniek en doodsangst in wapengekletter

in een wereld vol geld, steeds cooler en vetter.

 

Eer aan de Kerspruim, die prachtig draagt,

laat in de winter de eerste Bach Bloemen schraagt,

storm, sneeuw en hagel moedig verdraagt

en zonder controle vol deemoed vraagt.

 

Saluut voor de Balsemien, reusachtig snel

een meter omhoog in een zucht en een tel.

Haar zaden schietend, racend en fel,

maar bloemen die tijdloos genieten, so well.

 

Clematissen die weergaloos balanceren

aan hagen, heggen, schuttingen en coniferen,

zonder zich te weren of weerom te keren,

gewoon blijven dromen van Hemelse sferen.

 

U zij de Glorie, Balsem voor de Ziel.

Het was door de Vogelmelk dat ik viel

voor de Bach Bloemen, zo fraai en iel.

Dank Star of Bethlehem, fijn van stiel.

 

En dan mag de Appelbloesem niet ontbreken

in noord, oost, zuid en west, kortom alle streken;

alleen in de crême, dat is goed bekeken.

Leer het zuiver en rein, beste nieuwe leken!

 

19. Klim op met de KLIMOP

Klim op met de KLIMOP

Als er één plant is die in de loop van de plantengeschiedenis VOLHARDEND is geweest, dan is het wel de klimop (Hedera helix). Van origine groeiend en bloeiend als boom op het onderste deel van het Zuidelijk Halfrond, is hij langzaam aan steeds verder opgeklommen naar onze streken, behoorlijk ver op het Noordelijk Halfrond.

Steeds minder boom en steeds meer een klimmer, opklimmend tegen bomen en houten of andere schuttingen. Met een gigantisch aanpassingsvermogen bij alles wat hij onderweg tegengekomen is. De oorspronkelijk eivormige bladeren in dat verre zuiden zijn bij ons nog enigszins zichtbaar aan de bloeiende takken en strengen in november, dus de zomertijd ”down under”.  De andere takken en slierten dragen de bekende, meer vijfhoekige bladeren. Dus in de aanpassing toch ook zichzelf gebleven en dat bij zo’n schier onmogelijke reis. Een survivor pur sang.

Dat laatste zie je terug in de Natuurgeneeskundige Ondersteuning bij:

 1. Schimmels: moeilijk te bestrijden, maar kijk eens in een bos vol witte waas van schimmels over de bomen, struiken en kruiden. De enige die er fris groen bij staat en hangt is de klimop .
 2. Haaruitval, ook al zoiets waar je bijna niet vanaf komt
 3. Vastzittende hoest, hardnekkig en waar geen einde aan lijkt te komen.
 4. Een dreigende invasie van bijna niet af te stoppen teken in jouw tuin en op jouw bomen, vooral heel ongezellig als je er b.v. in de hangmat onder ligt.
 5. De verwoesting van jouw eens zo schitterende Buxushaag die je jarenlang met Versaille-achtige precisie geknipt en verzorgd hebt.
 6. Je zwart beschimmelde tomaten, die je nog wel zo mooi gekrent hebt.

De klimop is giftig, dus neem inwendig alleen een homeopathische verdunning, minimaal D4 (is 1 op 10.000 verdund). Uitwendig gebruik je 1 gekneusd blad op een glazen slakom met bronwater. Uurtje laten trekken, het blad verwijderen en het aftreksel deppen met een gaasje of wattenschijfje. Dit aftreksel kun je met een theedoek afgedekt drie dagen gebruiken.

Voorzie je tuinbegrenzingen rijkelijk van klimop en omgeef je Buxusplanten en tomaten er royaal mee.

In de oude Volksgeneeskunst liet men vrouwen die veel ellende meegemaakt hadden, steeds weer een takje klimop bij zich dragen voor nieuwe voorspoed en een goede nieuwe man. Als tegenhanger hiervan droegen mannen na een periode van rampspoed een takje hulst. Dat moest dan wel een jong takje zijn zonder stekels en nog niet zulke puntige bladeren. Daar kan ik mij iets bij voorstellen. Dit bleek ook geolied te werken na een periode van tegenslag in het huwelijk.  Mooi toch?

 

18.Fermenteren leren

Fermenteren

Gefermenteerd voedsel is een geweldige manier om je dagelijkse voeding op een hoger en gezonder plan te brengen.
Het is ook nog betaalbaar en absoluut zonder additieven en chemicaliën.
Ga met plezier aan de slag en neem de tijd om te leren en te groeien. Geniet van het resultaat.

Fermenteren heeft een wereldwijde traditie: Mexico- jalapenos, Duitsland-zuurkool,
Korea-kimchi, Libanon- rapen, Egypte- gezouten citroenen, Nederland-snijbonen-zuurkool.

Waarom zou je fermenteren?
• Conserveren van groenten en fruit om langer te bewaren na rijke oogst
• Smaak, deze is heel complex en hoogstaand wereldwijd gewaardeerd in de beste keukens
• Spijsvertering: gefermenteerd voedsel is gezond door zijn probiotische werking en verhoogt het immuunsysteem

Over fermenteren:

• Fermenteren is simpel, veilig en praktisch.
• Het doel is om fermenteren tot een onderdeel van de dagelijkse kook praktijk te maken.
• Probeer geen perfecte zuurkool te maken maar laat elke keer de volmaakte uitdrukking zijn van je keuken en je overvloed.
• Er ontstaat een sterke band met je voedsel als je er tijd en aandacht aan besteed.
• De voedingscursus fermenteren is ook bedoeld om ontdekkingen te doen.
• Met simpele ingrediënten en wat geduld.

Nog iets over de ingrediënten:
Goed fermenteren begint met de beste ingrediënten.
Volg de onderstaande richtlijnen dan krijg je het beste resultaat en profiteert je gezondheid ervan.

1.Verse ingrediënten: Koop liefst biologische fruit en groenten soorten. Synthetische bestrijdingsmiddelen en kunstmest schaden de micro-organismen van de fermentatie. Kies liefst producten uit de buurt.
2.Droog: Droge ingrediënten liefst ook van biologische zaden en peulvruchten.
3.Zout: Géén gejodeerd zout gebruiken: mineraal loos en bevat extra jodium. Natuurlijk zout zoals Keltisch zout of Himalayazout zijn rijk aan mineralen. Gebruik ook geen pekelzout i.v.m. antiklontermiddelen.
4.Water: Gebruik voor fermentatie schoon water. Liefst goed bronwater zoals Evian of Spa blauw. Gebruik ook geen gedistilleerd water, daaruit zijn alle mineralen.

Verder is het belangrijk om te weten hoe je een juiste temperatuur en omgeving creëert om de fermentatie te laten ontstaan. Waar moet je op letten als het om de temperatuur gaat? Het hele fermentatieproces wordt in gang gezet door aan de verse ingrediënten een starter toe te voegen. Hoe maak je een juiste keuze voor een goed werkende en gezonde starter? Er zijn veel recepten over fermentatie in omloop.
Leer eerst een aantal goede recepten klaarmaken en weet waar je op moet letten bij recepten over fermenteren.

Kortom de basiskennis en de praktijk van het fermenteren leer je op de praktijk dag leren fermenteren. Deze dag is onderdeel van de cursus Natuurvoedingscoach.

Hoe leuk is het om uit je voorraadkast te kunnen kiezen uit je zelfgemaakte gefermenteerde groenten?

Probiotica binnen handbereik!

Opbrengst van de praktijkdag fermenteren.

17. Een nieuw jaar vol INSPIRATIE….2017

Voor velen van jullie zijn Kerstmis en Oud op Nieuw meer dan alleen gezellige feestdagen. Ze vormen ook de opmaat voor een nieuw begin. Een frisse start vol goede voornemens. Daarvoor is 2017 een uitermate geschikt jaar. Numerologisch is het een jaar in ‘t teken van Zon en Maan. Het getal ‘’1’’ is ‘n echt zonnegetal dat staat voor Inspiratie. De ‘’2’’ en de ‘’7’’ zijn typische maangetallen. Daarbij staat de ‘’2’’ voor het ontvangen van het zonlicht, terwijl de ‘’7’’ zorgt voor het doorgeven daarvan. Wanneer jij de optelsom maakt voor 2017, dan krijg jij 2+0+1+7 = 10. Dan houd jij over: 1 + 0 = 1 en dat is nogmaals datzelfde inspiratiegetal van de zon, ‘n bijzonder krachtig eindgetal voor dit komende jaar. Kortom: een jaar met heel veel inspiratie en ook met de power om het op te pakken en door te geven. Zuivere samenwerking tussen Zon en Maan aan het inspiratie-firmament!

Daarom wensen wij jullie veel meer dan alleen mooie en gezellige feestdagen toe: vooral ook ‘n heel geïnspireerd en inspirerend 2017!

Ook voor ons zal 2017 een heel bijzonder jaar worden:

Met de start van een nieuwe webwinkel voor 16 Homeopathisch verdunde Top Kruidenmengsels voor Zelfmedicatie. Zie onze site: www.apeiron-vitaal.nl onder het kopje WEBWINKEL

Kostprijs middelen : Euro 27,50 per flacon. Afhalen Euro 25,= per flacon.

 • Onze geheel vernieuwde cursussen met diploma of certificaat en de mogelijkheid om af te studeren als ‘Natuurgeneeskundig Specialist’:

zie hiervoor ook de site onder het kopje AGENDA.