32. De Witte Waterlelie, Bron van Zuiverheid & Zorgzaamheid

De Witte Waterlelie, Bron van Zuiverheid & Zorgzaamheid

Stilletjes drijvend, het liefst in een schier rimpelloze vijver. ’s Nachts als helderwitte knop in het zilveren maanlicht. Overdag met wijd open witte bloemen in de zon om het zonlicht zoveel mogelijk te omarmen. De andere Liefdesplant, heel anders dan de hartstochtelijk gepassioneerde Roos, drinkend van en in de aardse Liefde, vooral gericht op de partner, die bedolven wordt onder 24 Rode Rozen op de verjaardag, trouwdag of een ander groot feest.

Ook heel anders dan de koketterende Liefde van de Orchidee, berekenend en koel afstandelijk de lust opwekkend tegen een hoge prijs: ‘’Je mag alles met me, je mag mij drinken, maar dan zul je eerst alles voor mij moeten doen. Ik laat jou peentjes zweten vóór het grote feest. Ik wil met goud, juwelen en dure lingerie en avondkleding behangen worden en dan vervul ik al jouw wensen. Jij kunt niet zonder mij en dat zul je weten!’’

Onvoorwaardelijke, zuivere Liefde, vervuld van de allerbeste Zorg. ‘’Ik wil voor jou zorgen, omdat JIJ mijn geliefde bent.’’ En verder: ‘’Ik wil zorgdragen voor iedereen die het nodig heeft!’’ Naastenliefde. Charitas. Florence Nightingale, de dame met de lamp. ‘’Ik gebruik ‘t stille licht van de maan en ‘t uitbundige licht van de zon om je op te knappen en te genezen. In het water rondom mij weerspiegelt zich de hemel.’’

Zonder de Witte Waterlelie kan kanker NIET genezen worden. Ze kan het weliswaar NIET alleen, maar ze is één van de noodzakelijke schakels in de genezende Bloemenketting om de Celdeling te herstellen. Ze is een Parel voor je Celmembreinen (zo genoemd door Bruce Lipton). De stille genezingskracht van haar bloemenpracht wordt gedragen door diepe wortelstokken naar de peilloze dieptes van vijver en ven. Ze is een belofte van de terugkeer naar het paradijselijke. Een voorloper ervan, een voorafbeelding. Mede dankzij haar kan het LEVEN weer mooi worden, zelfs mooier dan het was voordat je die vreselijke ziekte kreeg, van je afschudde en overwon. Niet meer verwacht, maar o zo mooi!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

31. De Meidoorn

De Meidoorn, Boezemvriend(in) of Hartenbre(e)k(st)er

Wie zich ooit eens flink geprikt heeft aan de stekels van een Meidoorntak, zal niet verbaasd zijn dat deze struik of boom familie is van de Roos. En ook de Meidoorn is vooral verbonden met het Hart(chakra). De Roos staat daarbij meer voor de Universele Liefde, de Meidoorn meer voor Vrolijkheid. De Roos is in eerste instantie vooral heel vrouwelijk, de Meidoorn is meer de mannelijke evenknie. Dat zie je ook aan de gestalte (habitus).

De Meidoorn is van de ene kant echt je Boezemvriend, je Maatje die jouw Hart verwarmt en jou blij en vrolijk maakt. Van de andere kant: de Meidoorn is ook goed voor de Kuisheid en kan daarbij zelfs een beetje preuts zijn. Laten we maar zeggen dat hij een hartverwarmende, platonische verstandhouding bewerkstelligt. Maar kom niet té dichtbij, want dan wordt hij, net als de Roos, heel stekelig. ‘’Ben jij nog wel goed lekker?’’, is het dan. Totdat 2 geliefden hebben besloten om helemaal samen te gaan en een gezin te stichten. Dan bevordert hij heel mannelijk en doelgericht de vruchtbaarheid.
En de Meidoorn beschermt, als een echte ‘’Vader’’, eveneens de tedere nakomelingen, vooral tijdens hun allereerste, prille begin.

Niet alleen bij het tot stand komen van intimiteit, maar ook op fysieke Hartniveau zorgt hij als een deskundige beschermer voor balans, of de Hartslag en/of de Bloeddruk nu te hoog zijn of te laag. De Meidoorn maakt dat weer op orde en maakt en houdt eveneens al je vaten schoon en met name ook de Kransslagaders. Met gemak en tot op hoge leeftijd. Dat maakt hem ook zeer geschikt als ideale heilplant voor het Ouderdomshart.
Regelmatig Crataegus (Meidoorn) inzetten houdt je Hart zo lang mogelijk gezond, fris en zelfs jeugdig. Met een rustig en toch heel vrolijk Gemoed!

Ben je eens ongerust en is je Hart wat van slag of slaat de angst je soms om je op dat moment overbezorgde Hart, drink dan een kopje kostelijke Meidoornthee en zoet deze met Lindehoning. Daarna zul je je in de regel afvragen: ‘’Waar maak ik me toch zo druk om?’’

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

30. Liefde en Levenslust zijn altijd in de Roos

De eerste kennismaking die ik met de roos had, was in de tuin van mijn kindertijd: we hadden lichtroze rozen en al jong voorzag ik ze van zuurstof en rozenmest. Eveneens ontdeed ik ze van onkruid. Ik deed het vooral op verzoek van mijn ouders. En ook om onze tuin zo mooi mogelijk te maken.

Veel interessanter nog waren mijn ervaringen met de wilde rozenstruiken van de gemeente in de perken rond de zandbak voor de hele buurt. Daarin kon ik urenlang spelen en observeren. Het viel mij dan op dat er zoveel lieveheers-beestjes op die rozebottelstruiken zaten. Zij aten de luizen die daar ook hun thuis hadden gemaakt om de plakkerige suiker van die rozentakken af te snoepen. Deze struiken werden niet besproeid met gif en dus plukte ik elke (na)zomer een flinke hoeveelheid van die rozenbottels en mijn moeder maakte er heerlijke, zoete jam van.

Al gauw leerde ik dat die rozenbottels veel Vitamine C en andere werkzame bestanddelen hadden die heel goed waren bij verkoudheid, griep en koorts. Dan moest ik de bottels een maandje drogen op de warmste plek in mijn slaapkamer en ze dan afgedekt een dagje laten trekken in schoon water. Dan het rozerode vocht door de grote zeef doen, alvorens het op te drinken. Ik vond het lekker en het voelde zo goed.

In het erop volgende voorjaar was dat natuurlijk allang op en dus kon ik het dan niet gebruiken. Ik kreeg dan Davitamon 10 met o.a. extra Vitamine C, ook al omdat ik als behoorlijk druk kind jaarlijks last had van voorjaarsmoeheid. Die tabletten hielpen ook wel, maar ik vond het toch jammer dat ik geen ‘’rozenwater’’ kon drinken. Sinds mijn Kruidenopleidingen heb ik inmiddels steevast gedroogde rozenbottels in huis.
Ook volgde ik in die tijd mijn eerste Bach Bloemen cursus. Inclusief de ‘’Wild Rose’’ voor nieuwe Liefde voor jezelf, de ander en het hele leven en Levenslust om weer een beetje te worden als een jonge hond. In de Gemmotherapie leerde ik dat die Liefde & Levenslust het beste al in de kindertijd gestimuleerd kon worden en dat Rosa canina een groot kindermiddel is voor groei & ontwikkeling, m.n. ook van het bewegingsapparaat.

Voor mij is dat heel vanzelfsprekend. Hebben wij immers niet van kinds af aan een heel groot verlangen om in Liefde in de meest uitgebreide zin van het woord op te groeien? En om het leven in al zijn facetten te proeven, ervaren en genieten vol Levenslust? Jong geleerd is oud gedaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

29.Berken versterken je waterwerken

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Berken versterken je Waterwerken
Haal je eens een moment de heidevelden bij jou in de buurt voor je geest. Zie je de uitgestrekte rood-paarse zeeën van de bloeiende heidestruiken in augustus en september voor je? En de door de imkers erbij geplaatste bijenkorven met de talloze zoemende verzamelaars van de heidenectar? Of droom jij over de periode ervoor, wanneer de schapen het Pijpenstrootje tussen de heideplanten uit grazen om ruim baan te maken voor die vorstelijke bloei? Of ben jij zelfs in staat om de periode aan het begin van het jaar voor je te zien?

Dan zullen vooral de witte stammen van de ruwe berken op jouw netvlies komen te staan, boven de verder nog vrij dor aandoende heide uit torenend. Overdag wit oplichtend in de winterzon, in de schemer vooral als vervaagde dragers van de grillig gekromde takken met hun reumatisch aandoende signatuur. Noodzakelijke bomen om het vocht in dit nogal droge biotoop vast te houden en zo de heideflora in droge tijden van water te voorzien. En om het overtollige water van regenoverschotten te helpen draineren en het, samen met het natuurlijke afval van het heidebiotoop, af te voeren de bodem in.

Deze werkingen zien we ook bij de mens, die dankbaar gebruik maakt van de thee, het sap of de tinctuur van deze ruwe berk. De vochtbalans reguleren en overtollig water en afval afvoeren via nieren, urinewegen, blaas en plasbuis. Om het lichaam te reinigen en met name ook ons bewegingsapparaat te beschermen tegen onder meer reumatische aandoeningen. Alles wordt prettig vochtig gehouden, zelfs onze haren worden niet te vettig en niet te droog. Zeker als we ook nog wat berken-haarwater of berkenshampoo van buitenaf aanbrengen. Ook in het eiken-berkenbos en aan de randen van vennetjes staan ruwe berken om voor een optimale vochthuishouding te zorgen.

Als het echter zo nat wordt, dat de grond echt permanent drassig is, zoals op de veengronden en zeker na het turfsteken aldaar, dan schiet de ruwe berk te kort. Gelukkig groeit daar de zachte berk met een meer beige stram en waarbij de bruine wratjes aan de bladstelen zijn vervangen door zachte, viltgroene haren. Deze heeft grotere bladeren en verdampt daardoor meer vocht en dat is een groot voordeel bij die permanente natte voeten. Juist rond deze bomen zien we gemakkelijk nevelslierten en mistflarden ontstaan. De bewoners van de Peel zien er spoken in in het maanlicht en noemen ze ‘’Witte Wieven’’ en zij denken dat je daarvoor maar beter kunt maken dat je wegkomt.
Symbolisch zit daar een kern van waarheid in, want de zachte berk doet hetzelfde als de ruwe berk, maar dan veel meer energetisch. Goed gebruikt bevrijden ze ons lichaamsvocht niet zozeer van (urine)zuren en ander afval uit onze stofwisseling, maar veeleer van negatieve energieën, belastende elektro-smog en ontregelende stralingsenergie, zoals ook 5G.

Kortom: dit berken-duo houdt ons lichaamsvocht én onszelf en ons functioneren fris, jong en vernieuwend en zorgt dat we tot op hoge leeftijd de beste en meest jeugdige versie van onszelf kunnen zijn en laten zien. Ze worden daarom met recht ‘’Rejuvenators’’ genoemd!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

28. Heet van de Naald

 

Heet van de Naald

De oude Germanen wisten het al: geen hout brandt aan het einde van het jaar mooier dan Vurenhout. Al ver vóór de Geboorte van Christus staken zij vuren van dit Grenenhout aan om rond 21 à 22 december de terugkeer van het Licht luister bij te zetten en te vieren. Deze Zonnewende was bij hen een heel groot Zonnefeest en uit die traditie stamt het bekende lied ‘’O Dennenboom, wat zijn je takken wonderschoon!’’

Met de Geboorte van Jezus werd deze traditie naar binnen gehaald en ontstaat de ons bekende Kerstboom. Daarbij wordt de wat ruwe Den vervangen door de
meer verfijnde Spar, maar het genoemde lied blijft voortbestaan. Het heidense tafereel wordt zonder verandering van titelsong overgenomen en we bezingen de als Kerstboom gebruikte Zilverspar, Witte Spar of Blauwspar nog steeds met ‘’O Dennenboom’’ …… Een kniesoor die er zich druk om maakt!

Beide Bomen hebben iets majestueus, iets van Waardigheid, vooral in de winter in het verder door de bladval zo kale, naakte en kwetsbare bos. Met hun groene naalden, op de Larix na, en hun conische vorm (vandaar de naam Coniferen). Zij bepalen dan het meest de kleur en de harsachtige geur van het bos. Omdat zij veel minder vocht verdampen dan loofbomen, drogen zij veel minder uit en kunnen zij i.h.a. een groot deel van hun naalden behouden.

Hun vuur geeft een aangename warmte en geeft een prettig lichtschijnsel in de winterse donkerte. Wegwijzers in het dreigende duister. Eveneens Lichtbakens voor nieuwe ideeën, plannen en voornemens voor het Nieuwe Jaar. Contemplatie en Bezinning. Hoe ga ik verder en hoe zet ik mijn Leven voort? Wat wil ik graag veranderen? Wat wil ik gaan verwezenlijken? Waar droom ik van? Wat heb ik laten liggen en heb ik mezelf nog niet gegund? Wat maakt mij echt blij? Wat geeft mij nieuw élan en nieuwe, bruisende vitaliteit en energie? Wie ben ik echt en wat ben ik echt waard? Waarvoor ben ik geboren? Hoe kan ik mijn Licht op Moeder Aarde van binnen uit laten schijnen?
Dat alles begint met het besef dat ik net als iedere ander uniek en de moeite waard ben! Dat ook ik een Kind van God ben en dat ik datgene steeds meer mag gaan brengen wat in mijn Ziel altijd al aanwezig was, is en blijft!
Ook ik ben een onvervangbare ster aan het firmament en kan scheppen wat in mij zit! Ik ben die ontelbare mogelijkheden één voor één Waard …

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

27.Elfenbankjes: zetels van betovering?

 

 

 

 

 

 

Elfenbankjes: zetels van betovering?

Oh wat een pracht in het herfstbos. Niet alleen gekleurde bladeren, eikels, kastanjes en beukennootjes, maar ook vliegenzwammen en andere paddenstoelen. Een feest en een lust voor het oog, zeker in een heerlijk herfstzonnetje.  Met alle bijbehorende  herfstgeuren vond ik het als kind al heel speciaal.

Toen wist ik nog niet dat ook het Elfenbankje tot de paddenstoelen behoorde. Met alle bijbehorende verhalen erover, waren ze voor mij eerder sprookjesachtige en betoverend mooie stoeltjes voor de Elfen, om zo af en toe even uit te rusten van hun vele werkzaamheden. Ik wist niet beter.

Toen ik vernam dat ze niet giftig waren heb ik er eens heimelijk van gesnoept. Als zevenjarige besloot ik dat het bij die ene keer zou blijven. Ik vond ze gewoon niet lekker en dat betekende voor mij ongetwijfeld dat ze blijkbaar niet gegeten moesten worden. Dan zouden er te weinig van die bankjes voor de Elfen overblijven om op uit te rusten, dacht ik. Logisch toch?

Later leerde ik dat ze een opruimfunctie hebben op het resthout van dode bomen. Dat ze Reducenten zijn, niet-groene planten die de houtresten in de Natuur omzetten in minerale mest voor de wél groene planten. Als onmisbare schakel in de magische kringloopcirkel in de Natuur van Producenten (groene planten), Consumenten(dieren en mensen) en Reducenten (niet-groene planten: opruimers).

Al vóór mijn opleiding in de Natuurgeneeskunst vond ik ze terug in oudere en nieuwere boeken over de Kruidengeneeskunst. Elfenbankjes bleken toppers te zijn ter ondersteuning van Weerstand, Gezonde Celdeling en Energie-huishouding.

Ze blijken in de praktijk hulp te kunnen bieden bij Gordelroos, Sinusitis, Hepatitis, Fibromyalgie, Vermoeidheidssyndroom, Tumoren, Metastasering, Radio- en Chemotherapie, HIV en Postviraal syndroom, zo las ik in die Kruidenboeken.

Ik zie in de naadloze samenwerking tussen de bankjes precies het tegenovergestelde van wat bij kanker gebeurt: het verbreken van de band en gaan woekeren.

Ook kunnen ze zorg dragen voor een goede ”boost” aan Energie, met name ook als de vermoeidheid en de uitputting bij genoemde ziekten groot is.

Veelbelovend dus, zelfs bij al deze moeilijk te genezen kwesties. Dus toch iets meer dan magisch in hun mars. Ik kan er weliswaar niet op gaan zitten, maar wel erbij en dat doe ik dan ook trouw ieder jaar. Als ik dan in een soort meditatieve trance raak, meen ik soms toch echt heel even een glimp te zien van …… maar nee, dat kan niet, dat moet toch echt verbeelding zijn ……

Dit middel werkt het beste in een Homeopathisch verdund Kruidenmengsel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

26.Oost-Indische Kers en het Zoet der Overwinning

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oost-Indische Kers en het Zoet der Overwinning

Parijs,  zondag 21 juli 1968. Slotdag van de Tour de France van dat jaar. Het was de eerste Tour op de Nederlandse TV. Nog net in het zwart-wit-tijdperk. Jan Janssen staat tweede in het algemeen klassement, achter de Belg Herman van Springel. De Tour eindigt in deze jaargang met een tijdrit. Mijn vader en ik zitten aan de buis gekluisterd. Onze buren ook en zij zijn zo aardig geweest om een bak oranje bloemen af te leveren met een instructie hoe je uit het achterste deel van het bloembuisje de allerlekkerste honing kunt opzuigen. Janssen vertrekt en korte tijd later van Springel als favoriet in de magische gele trui. Het gaat lang gelijk op en met trillende handen zoog ik nerveus de honing uit die prachtige bloemen. In het laatste deel van die rit kraakt van Springel en krijgt Jan vleugels. Hij wint ruim en heeft na de tijdrit liefst 38 seconden voorsprong in het Algemeen Klassement en wint zo als eerste Nederlander de Tour. Ik nuttig de laatste oranje honingbloem en Jan huilt, zoals ik nog nooit eerder een sportman heb zien huilen. Ik was 10 jaar, had een held erbij en zou die prachtige oranje bloemen nooit meer vergeten.

Nieuwsgierig zocht ik uit welke bloemen dat waren en zo stuitte ik op de naam Oost-Indische Kers. Ik vond al rap uit dat die bloemen uit Peru en Bolivia kwamen en dus eigenlijk West-Indische Kers hadden moeten heten, maar een kniesoor die daar een probleem van maakt, vond ik. Ook vond ik uit dat deze over de grond kruipende plant, die in niets op een kersenboom lijkt, toch een ”Kers” wordt genoemd, omdat de bladeren bijna net zo smaken als de bladeren van de Waterkers. Heel wat pittiger ook dan die mierenzoete honing. Deze bladeren hebben de vorm van een schild uit de Riddertijd. Ze vormen, evenals de rest van de bloem een krachtig antibioticum tegen infecties in mond, kno en lucht- en urinewegen.

Alle bovengrondse delen van de plant vormen een kleurrijke, smakelijke toevoeging aan en garnering van salades. De smaak doet behalve aan waterkers ook aan een andere bekende, pittige smaak denken, nl. mierikswortel. Gebruik het allemaal wel met mate, want een teveel kan tot overprikkeling leiden. Hier merk je opnieuw dat de Natuurgeneeskunst eerder een kunst is van juist lichtjes prikkelen en heel matig doseren. Voor de duidelijkheid: de wortels worden niet gebruikt. Over lichtjes gesproken. Eén van de dochters van de grote Botanicus Linnaeus zag en beschreef als eerste het ietwat bliksemende oplichten van de bloempjes tijdens de avondschemering. Dit verschijnsel is naar haar vernoemd: het Elisabeth Linnaeus fenomeen.

Al met al is deze plant dus heel wat pittiger gebleken dan mijn eerste ervaring met die zoete honingsporen. Het zou mij niet verbazen als Jan Janssen zou zeggen dat voor het zoet van een Tourzege ook wel echt heel wat pit drie weken lang nodig is. En waarschijnlijk zal mijn naamgenoot Herman van Springel het beamen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

25.Jan Salie: lui of liever slim dan moe?

Jan Salie: lui of liever slim dan moe?

In ‘’Jan, Jannetje en hun jongste kind’’, een oud-burgerlijk verhaal van Everardus Potgieter, komt dat jongste kind, Jan Salie, er niet zo goed vanaf. Hij wordt omschreven als lui, gemakzuchtig en niet ijverig en braaf genoeg. Hij staat symbool voor de Nederlander net ná de Gouden Eeuw. Die het te licht opvat en daardoor verworden is tot vergane glorie. De bomen groeiden tot boven de wolken en die luxe is nu voorbij. Eigen schuld, dikke bult.

Veel moderne moralisten vinden dat ook van onze tijd. Opnieuw de geest van Jan Salie, lijkt het wel. Maar die omschrijving klopt plantaardig bezien in ieder geval niet. Kijk alleen eens naar de frisse aanblik van de Salie-bloemen op de bijgeplaatste foto! Salie is juist een actief panacee voor zeer veel doeleinden, zo lees je in alle Kruidenboeken. Een efficiënte, multifunctionele en krachtige ondersteuning voor mond, tandvlees, kno, luchtwegen, hormoonstelsel, liefdesleven, vruchtbaarheid, huid en slijmvliezen. En je hebt er maar weinig van nodig.

Het salie-type is een type met een sterke wil, die alles bekeken en op geheel eigen wijze doet en niet meteen met de meute meerent, maar eerst een eigen, weloverwogen plan maakt. Ze houden niet van hardlopers, want dat zijn in hun ogen doodlopers. Ze vliegen er nooit onbezonnen in, maar volgen hun eigen uitgewerkte idee. Salie is de beste plant om overmatig zweten te genezen, b.v. bij opvliegers, maar ook bij uitslovers. Ook dat is symbolisch: waarom zou je meer zweten dan per sé nodig is?

Salie staat ook eveneens voor een lang en weldadig leven. Oude uitdrukkingen als ‘’Waarom zou een mens sterven als hij Salie in zijn tuin heeft?’’ en ‘’Wie in de meimaand Salie eet, krijgt jaren bij de vleet!’’ verwijzen naar die schier onsterfelijke staat. Zo draagt een beetje Salie bij aan een langer en vruchtbaarder leven, ook al doordat het boze geesten (lees vooral: ‘’negativiteit’’) verdrijft. In Frankrijk wordt Salie aangeplant op kerkhoven ter verlichting van verdriet. Dat is immers de keerzijde van een langer leven: je maakt vaker mee dat er iemand uit jouw kring overlijdt als je oud(er) wordt.

Dus is het overigens buitengewoon vermakelijke verhaal van Potgieter wat de keuze van de plant betreft toch ook een beetje potsierlijk. Salie zet weliswaar niet overal meteen zijn tanden heel vasthoudend in, maar doet alles met een snufje meer intelligentie en raffinement. En is dus goed voor een langer en comfortabeler leven: they love it when a plan comes together.

Salie komt niet voor niets van het Latijnse woord ‘’salvere’’ en dat betekent ‘’genezen’’ ……. zij geneest ons allereerst eens van onze hypocriete uitsloverij: alleen een watje doet altijd zo verschrikkelijk zijn best!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24.Buiten gewoon

 

Verzorging en zaaien van weidebloemen | Happy Seeds

In deze tijd hoef je niemand de zogenaamde ‘’corona-spelregels’’ meer uit te leggen en dat doe ik dan ook niet. Wél wil ik er bij stilstaan dat thuisblijven niet hetzelfde is als binnen blijven. Ik wil juist iedereen aansporen om binnen de mogelijkheden wél naar buiten te gaan en zeker bij mooi weer.

Als Natuurgeneeskundige raad ik mensen ook nu nog steeds aan om de verbinding met de Natuur zo goed mogelijk in stand te houden. Deze vormt de beste preventie tegen ziekten die er is en één van de belangrijkste pijlers om gezond te blijven. Ze houdt je energieveld schoon, bevordert je weerstand en herstelt je luchtwegen, zeker ook als je na een regenbui even een frisse neus pakt. Een geluk daarbij is de lucht op dit moment aardig schoon is in vergelijking met de situatie vóór de crisis. Tevens biedt ze de mogelijkheid om vitamine D te blijven aanmaken. Af en toe naar buiten gaan is dus nuttig en aangenaam. Dit blog gaat over wat er wél kan en wat weldadig is voor je gezondheid en je gevoel van welbevinden.

1.Je tuin of balkon op orde brengen. Verwijder het laatste ‘’winterse afval’’, fris alles even op en maak zo je tuin voorjaarsklaar. Je ziet meteen het resultaat en dat geeft een goed gevoel. Kijk of je voldoende ‘’groenblijvers’’ in je tuin hebt en vul die eventueel aan. Zet ruim Klimop op de grenzen van je tuin om teken en ander ongedierte buiten je territorium te houden. Ook je huisdieren zullen je daarvoor dankbaar zijn. En zet je tuin (of balkon) dan vol met kleurrijke bloemen. Dat kan ook low-budget. Kies een vorstvrije periode (je kunt het weer 14 dagen vooruit kijken via Google) en maak er een feest van. Verzorg ze goed en ga zo met plezier iedere dag evan naar buiten.

2.Maak zo mogelijk je eigen Kruidentuintje. Dat kan behalve in een hoek in de tuin ook in bakken op je terras, balkon of zelfs vensterbank. Koop biologische potgrond en eveneens biologische tuinkruiden. Die zijn op steeds meer plaatsen heel betaalbaar te verkrijgen. Gebruik ze in je voeding, want ze zijn veel lekkerder en gezonder dan zout e.d. Ze verhogen je weerstand en verhogen je weerbaarheid tegen straling. Straling verzwakt onze aura (ons eigen energieveld) en daardoor hebben ziekteverwekkers meer kans om toe te slaan. Als het 5G-netwerk verder wordt aangelegd, dan zal de corona-pandemie het begin worden van een hele reeks infectie-ziekten. Tuin-, keuken- en balkonkruiden leveren een aandeel in de bescherming hiertegen.

Kruidentuintje in een karrenwiel!. Foto geplaatst door Snoozzz44 ...

3.Maak elke dag een wandeling, met één of meer gezinsleden of alleen. Dat laatste is wellicht even wennen, maar biedt ook een voordeel: je komt weer tot je eigen unieke verbinding met de Natuur. Voel en ervaar die kracht telkens weer opnieuw en evenneens het bijna onoverwinnelijke gevoel dat je zo krijgt.

4.Kijk eens gedetailleerd naar de schoonheid van één en ander en geniet daarvan. Op het moment dat ik deze tekst aan het typen ben, zie ik door het raam bij mijn laptop hoe mooi de Esdoorns in onze tuin bloeien op nog geen vijf meter afstand. Doe dat buiten ook en neem i9n alle rust de tijd ervoor.

5.Bezoek eens een kapel en brandt kaarsjes voor je geliefden en vrienden. Ik doe dit al ruim 50 jaar en voor velen gaat daar een kracht van uit. Ik weet hier in de buurt een aantal kapellen dat ‘’corona-proof’’ is gemaakt (aparte ingang en uitgang met name) en daar kun je veilig terecht. Ook dat kun je prima alleen doen: het maakt de ervaring des te intenser als je het zo in stilte doet.

Bert Korsten (Kapel van Genooi Venlo) -Past Influencees - YouTube

6.Doe je boodschappen alleen, maar met een samen vervaardigd slim lijstje. Koop wat extra verse groenten en fruit. Zorg ervoor dat je stoofpotjes kunt maken van kip, rundvlees en vis. Door te stoven behoud je veel meer voedingsstoffen, met name vitaminen en mineralen. Bovendien waardeert iedereen de smaak ervan en vinden juist ook kinderen dit heel erg lekker. Geniet er juist nu samen meer van dan ooit en eet ook eens lekker enh gezond buiten. Ongemerkt versterk je hiermee eveneens je weerstand.

7.Koop vooral ook bij de boer(en) bij jou in de buurt aan huis. Uitstekende voedingsmiddelen voor een nette prijs en het is nog een goede daad ook: een heel mooi voorbeeld van elkaar helpen!

In mijn kindertijd kwam ik regelmatig in een speeltuin, midden in de Natuur gelegen. Deze droeg de naam ‘’Ons Buiten’’. Het zal de lezer niet verbazen dat ik daar nu even aan terugdenk. Het was echt een plek om de tijd even helemaal te vergeten……

By the way: voor alles is een Kruid(enmengsel) gewassen en in één daarvan heb ik alles wat ik nodig vind voor je weerstand samengevoegd …… het is maar dat je het weet …… alle goeds in deze tijd vol grote uitdagingen!

 

Playground Buddy app: Hèt antwoord op: 'Waar is de speeltuin ...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23. Heel je Hart

 

 

 

 

 

 

Heel je Hart    

Deze Blog is een hartversterker. In meer dan één opzicht, want ons hart heeft vele dimensies. Het is veel meer dan een anatomische en fysiologische dubbele pomp voor onze bloedsomloop. Het is veel meer dan onze motor, zoals vaak wordt gezegd.

In ons hart zetelen ook onze passie(s), onze vrijgevigheid, ons mededogen en ons vermogen om te vergeven en beminnen we uiteindelijk niet het meest met heel ons HART? Het is eveneens de zetel van ons gevoel en dat maakt het hart ook gevoelig en kwetsbaar. We weten allemaal dat iemand met een groot hart veel gemakkelijker  gekwetst kan worden dan iemand met een klein hartje. Op een groot en open hart gaat een ander, bedoeld of onbedoeld, gemakkelijk boven op staan. Zeker in deze best harde en soms zelfs harteloze tijd vol ”ego”……. weet vrijwel iedereen hoe het voelt als het hart bezeerd wordt of zelfs gebroken…….

Sinds de Millenniumwissel zijn we overgegaan van de ”1” vooraan naar de ”2” vooraan. De ”1” staat voor bezieling en inspiratie, maar de ”2” staat voor ontvangen. Ik merk dat verschil al bijna 20 jaar heel erg goed. Er is zeker nog inspiratie en bezieling, maar die ligt voor mijn gevoel niet meer overal voor het oprapen. Ik moet er nu bewust naar zoeken en dat doe ik dus ook, want ik kan niet zonder. Sterker nog, ik zoek het dagelijks op mijn manier op. Het ontvangen van de ”2” is wel luid en duidelijk alom aanwezig. De uitwas ervan, het alles moeten hebben, bezit en materialisme zullen uiteindelijk omgezet worden naar die andere manier van ontvangen, namelijk weer echt naar elkaar gaan luisteren. Het lijkt daar nu nog niet op, reis b.v. eens met de trein en zie om je heen…….maar goed, we hebben nog tot 31 december 2999 de tijd ervoor, weer naar elkaar te luisteren, met heel ons HART!

 

 

 

 

 

In de tussentijd kan ons Hart wel wat extra natuurlijke verzorging en ondersteuning gebruiken. Je kunt er meteen zelf mee aan de slag. In Duitsland wordt Meidoornthee (Weissdorntee), een geweldige thee voor het Hart, zeer veel gedronken. Aangevuld met voet- of zitbaden met kastanje erin.  Ook kun je eenvoudig enkele zogenaamde hartversterkers tijdens het eten toevoegen, b.v. kersen, frambozen en bosbessen. Eveneens zijn wat ochtendgymnastiek, wandelen, fietsen en zwemmen prima om hart en vaten fit te houden. Ook yoga en ademhalingsoefeningen zijn zonder meer aan te bevelen. Lukt het jou nog om de stilte in je hart te vinden? Heel diep van binnen? Doe jij nog iets aan jouw Spiritualiteit, ook omwille van je Hart?

De gezondheid van het hart is met een beproefd leefstijlprogramma te verwezenlijken. Dit programma omvat de volgende vier levensterreinen:

  1. Voeding en Kruiden
  2. Stressmanagement
  3. Ondersteunende Relaties
  4. Beweging, Yoga en Meditatie

Regelmatig verzorgen wij lezingen over dit onderwerp. Zie daarvoor de Agenda op onze Website.