29.Berken versterken je waterwerken

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Berken versterken je Waterwerken
Haal je eens een moment de heidevelden bij jou in de buurt voor je geest. Zie je de uitgestrekte rood-paarse zeeën van de bloeiende heidestruiken in augustus en september voor je? En de door de imkers erbij geplaatste bijenkorven met de talloze zoemende verzamelaars van de heidenectar? Of droom jij over de periode ervoor, wanneer de schapen het Pijpenstrootje tussen de heideplanten uit grazen om ruim baan te maken voor die vorstelijke bloei? Of ben jij zelfs in staat om de periode aan het begin van het jaar voor je te zien?

Dan zullen vooral de witte stammen van de ruwe berken op jouw netvlies komen te staan, boven de verder nog vrij dor aandoende heide uit torenend. Overdag wit oplichtend in de winterzon, in de schemer vooral als vervaagde dragers van de grillig gekromde takken met hun reumatisch aandoende signatuur. Noodzakelijke bomen om het vocht in dit nogal droge biotoop vast te houden en zo de heideflora in droge tijden van water te voorzien. En om het overtollige water van regenoverschotten te helpen draineren en het, samen met het natuurlijke afval van het heidebiotoop, af te voeren de bodem in.

Deze werkingen zien we ook bij de mens, die dankbaar gebruik maakt van de thee, het sap of de tinctuur van deze ruwe berk. De vochtbalans reguleren en overtollig water en afval afvoeren via nieren, urinewegen, blaas en plasbuis. Om het lichaam te reinigen en met name ook ons bewegingsapparaat te beschermen tegen onder meer reumatische aandoeningen. Alles wordt prettig vochtig gehouden, zelfs onze haren worden niet te vettig en niet te droog. Zeker als we ook nog wat berken-haarwater of berkenshampoo van buitenaf aanbrengen. Ook in het eiken-berkenbos en aan de randen van vennetjes staan ruwe berken om voor een optimale vochthuishouding te zorgen.

Als het echter zo nat wordt, dat de grond echt permanent drassig is, zoals op de veengronden en zeker na het turfsteken aldaar, dan schiet de ruwe berk te kort. Gelukkig groeit daar de zachte berk met een meer beige stram en waarbij de bruine wratjes aan de bladstelen zijn vervangen door zachte, viltgroene haren. Deze heeft grotere bladeren en verdampt daardoor meer vocht en dat is een groot voordeel bij die permanente natte voeten. Juist rond deze bomen zien we gemakkelijk nevelslierten en mistflarden ontstaan. De bewoners van de Peel zien er spoken in in het maanlicht en noemen ze ‘’Witte Wieven’’ en zij denken dat je daarvoor maar beter kunt maken dat je wegkomt.
Symbolisch zit daar een kern van waarheid in, want de zachte berk doet hetzelfde als de ruwe berk, maar dan veel meer energetisch. Goed gebruikt bevrijden ze ons lichaamsvocht niet zozeer van (urine)zuren en ander afval uit onze stofwisseling, maar veeleer van negatieve energieën, belastende elektro-smog en ontregelende stralingsenergie, zoals ook 5G.

Kortom: dit berken-duo houdt ons lichaamsvocht én onszelf en ons functioneren fris, jong en vernieuwend en zorgt dat we tot op hoge leeftijd de beste en meest jeugdige versie van onszelf kunnen zijn en laten zien. Ze worden daarom met recht ‘’Rejuvenators’’ genoemd!