23. Heel je Hart

 

 

 

 

 

 

Heel je Hart    

Deze Blog is een hartversterker. In meer dan één opzicht, want ons hart heeft vele dimensies. Het is veel meer dan een anatomische en fysiologische dubbele pomp voor onze bloedsomloop. Het is veel meer dan onze motor, zoals vaak wordt gezegd.

In ons hart zetelen ook onze passie(s), onze vrijgevigheid, ons mededogen en ons vermogen om te vergeven en beminnen we uiteindelijk niet het meest met heel ons HART? Het is eveneens de zetel van ons gevoel en dat maakt het hart ook gevoelig en kwetsbaar. We weten allemaal dat iemand met een groot hart veel gemakkelijker  gekwetst kan worden dan iemand met een klein hartje. Op een groot en open hart gaat een ander, bedoeld of onbedoeld, gemakkelijk boven op staan. Zeker in deze best harde en soms zelfs harteloze tijd vol ”ego”……. weet vrijwel iedereen hoe het voelt als het hart bezeerd wordt of zelfs gebroken…….

Sinds de Millenniumwissel zijn we overgegaan van de ”1” vooraan naar de ”2” vooraan. De ”1” staat voor bezieling en inspiratie, maar de ”2” staat voor ontvangen. Ik merk dat verschil al bijna 20 jaar heel erg goed. Er is zeker nog inspiratie en bezieling, maar die ligt voor mijn gevoel niet meer overal voor het oprapen. Ik moet er nu bewust naar zoeken en dat doe ik dus ook, want ik kan niet zonder. Sterker nog, ik zoek het dagelijks op mijn manier op. Het ontvangen van de ”2” is wel luid en duidelijk alom aanwezig. De uitwas ervan, het alles moeten hebben, bezit en materialisme zullen uiteindelijk omgezet worden naar die andere manier van ontvangen, namelijk weer echt naar elkaar gaan luisteren. Het lijkt daar nu nog niet op, reis b.v. eens met de trein en zie om je heen…….maar goed, we hebben nog tot 31 december 2999 de tijd ervoor, weer naar elkaar te luisteren, met heel ons HART!

 

 

 

 

 

In de tussentijd kan ons Hart wel wat extra natuurlijke verzorging en ondersteuning gebruiken. Je kunt er meteen zelf mee aan de slag. In Duitsland wordt Meidoornthee (Weissdorntee), een geweldige thee voor het Hart, zeer veel gedronken. Aangevuld met voet- of zitbaden met kastanje erin.  Ook kun je eenvoudig enkele zogenaamde hartversterkers tijdens het eten toevoegen, b.v. kersen, frambozen en bosbessen. Eveneens zijn wat ochtendgymnastiek, wandelen, fietsen en zwemmen prima om hart en vaten fit te houden. Ook yoga en ademhalingsoefeningen zijn zonder meer aan te bevelen. Lukt het jou nog om de stilte in je hart te vinden? Heel diep van binnen? Doe jij nog iets aan jouw Spiritualiteit, ook omwille van je Hart?

De gezondheid van het hart is met een beproefd leefstijlprogramma te verwezenlijken. Dit programma omvat de volgende vier levensterreinen:

 1. Voeding en Kruiden
 2. Stressmanagement
 3. Ondersteunende Relaties
 4. Beweging, Yoga en Meditatie

Regelmatig verzorgen wij lezingen over dit onderwerp. Zie daarvoor de Agenda op onze Website.

 

 

 

22. Bruce Lipton: ‘’Wij zijn meester van ons eigen lot!’’

Onder zijn eigen microscoop ontdekte Bruce Lipton, inmiddels een vermaard celbioloog, dat niet de erfelijke aanleg ons hele leven bestiert of soms zelfs verstiert. Dat de chromosomen, de dragers van de erfelijke informatie, ook wel DNA genoemd, niet het almachtige, alles bepalende brein zijn van onze cellen. In tegendeel, deze zijn slechts kopieerapparaten van de voeding die onze cellen van buitenaf aangereikt krijgen. Zowel de geestelijke als de lichamelijke voeding die wij tot ons nemen. Het ontlokte aan hem de aan zichzelf gerichte kreet: ‘’Het is de omgeving domkop!’’

De samenwerking tussen ons en onze omgeving bepaalt met welke voedingsstoffen en welke gedachten en overtuigingen we onze cellen voeden. Dat schept voor ons nieuwe kansen. Als we ons immers goed of beter gaan voeden met eerlijke, gezonde en volwaardige voeding en onszelf erin trainen om positief te denken en in onszelf te geloven, komen er sterk positieve en gunstige signalen naar onze cellen en zullen deze zich weer goed en gezond gaan en blijven delen.

Dit gaat als volgt in zijn werk: de nu betere informatie wordt via de eiwitstructuren rondom de cel opgevangen, vergelijkbaar met wat in onze zintuigen gebeurt. Deze receptor-eiwitten geven die betere informatie door aan het celmembraan, het meest intelligente deel van de cel, waar al die info wordt opgevangen en gecoördineerd. Vergelijkbaar met wat de hersenen doen met de informatie uit de zintuigen. Heel gevat spreekt Bruce Lipton dan ook van het ‘’Celmembrein’’. Dit celmembrein geeft de informatie weer door via andere, celinwendige eiwitstructuren, effector-eiwitten genoemd, vergelijkbaar met de uittredende motorische zenuwbanen) aan de celkernen.  Deze celkernen, tenslotte, kopiëren de informatie bij de celdeling en werken dus in feite niet  als ons brein, maar veeleer als onze geslachtsorganen.

We kunnen dit proces dus zelf positief aansturen en dat maakt dat we geen slachtoffers van ons DNA en ons lot zijn, maar veeleer de meester of dirigent ervan.

Is dat geen geweldig nieuws in deze tijd dat sommige vrouwen hun borsten preventief laten verwijderen, omdat er een erfelijk breifoutje in hun DNA zou zitten?

 

Grote uitdaging hierbij is om de vooral in de kindertijd sterk geïmpregneerde patronen en overtuigingen te vervangen door nieuwe, gezonde varianten. Aangezien liefst 95% bij de volwassen mens al is voorgeprogrammeerd, is dit niet zo eenvoudig. Daarom hebben we bij Apeiron-Vitaal een speciaal programma om vastgeroeste patronen en overtuigingen te transformeren: redelijk eenvoudig en heel efficiënt.

Regelmatig geven wij hier twee verschillende lezingen hierover: de eerste over de achtergrondinformatie over de inzichten van Bruce Lipton met een mooie samenvatting in een klapper en de tweede met een prachtig praktijkprogramma dat wordt ingetraind en op papier uitgewerkt wordt meegegeven.

Geplande data in mei 2019:  Agenda

21. Detox- Doe het zelf

Detox : Doe-het-zelf

Bij Apeiron-Vitaal zijn er al ruim 20 jaar allerlei mogelijkheden om een kuurweek of kuurdag te genieten. Onder onze zorgzame en deskundige begeleiding. Toch past het ook in deze tijd om zelf thuis een goed en professioneel Detox-programma te volgen. Ingepast in het eigen alledaagse ritme en dat op ieder gewenst moment ingezet kan worden. Eenvoudig en met een stralend resultaat. Wij helpen je daar graag bij.

 

 

 

 

 

 

Enkele voordelen van detoxen, ook wel ontgiften genoemd:

 • grondige totaalreiniging van het lichaam, zeg maar een grote schoonmaak…….en opgeruimd staat niet alleen netjes, maar een gezuiverd lichaam is ook optimaal gezond
 • het geeft heel veel energie
 • het is de ideale opmaat naar een beter gewicht
 • beginnende pijntjes en dergelijke kunnen tijdig gecanceld worden
 • preventie van allerlei ziekten, m.n. ook welvaartsziekten
 • het geeft een verbetering van de weerstand
 • het stressmechanisme wordt ook ontgift en dat geeft meer ontspanning
 • het bewerkstelligt een betere slaap
 • het hoofd wordt helderder
 • de mind wordt positief gereset: je kunt dingen meer met een glimlach zien, beter gaan relativeren en meer de zon in het water zien schijnen
 • bij ons is de investering voor 6 weken Detox € 40,= : je ontvangt hiervoor een flesje Detotrophon van 30 ml. met liefst 45 Detox-bevorderende medicinale planten (voldoende voor 6 weken) én een Voedingsplan, tevens mag je tijdens de hele periode vragen stellen per mail.

Tijdens de Detox-periode kun je een ontspannende lichaamsmassage van 3 kwartier boeken, vraag naar deze aanbieding.

Deze geeft een verdieping van het Reinigingsproces en is pure verwennerij.

Voor Detox-programma afspraak en massage kun je bij ons beide terecht.

Henny W.M. Schopman & Herman Gommans

voor een afspraak: info@apeiron-vitaal.nl

Herman: 06 – 48 25 46 50

 

 

 

20. Rescue: red jezelf dankzij Bach Bloemen

Roem voor de Roos van de Zon,

die altijd weer kwam en zag en overwon

paniek en doodsangst in wapengekletter

in een wereld vol geld, steeds cooler en vetter.

 

Eer aan de Kerspruim, die prachtig draagt,

laat in de winter de eerste Bach Bloemen schraagt,

storm, sneeuw en hagel moedig verdraagt

en zonder controle vol deemoed vraagt.

 

Saluut voor de Balsemien, reusachtig snel

een meter omhoog in een zucht en een tel.

Haar zaden schietend, racend en fel,

maar bloemen die tijdloos genieten, so well.

 

Clematissen die weergaloos balanceren

aan hagen, heggen, schuttingen en coniferen,

zonder zich te weren of weerom te keren,

gewoon blijven dromen van Hemelse sferen.

 

U zij de Glorie, Balsem voor de Ziel.

Het was door de Vogelmelk dat ik viel

voor de Bach Bloemen, zo fraai en iel.

Dank Star of Bethlehem, fijn van stiel.

 

En dan mag de Appelbloesem niet ontbreken

in noord, oost, zuid en west, kortom alle streken;

alleen in de crême, dat is goed bekeken.

Leer het zuiver en rein, beste nieuwe leken!

 

19. Klim op met de KLIMOP

Klim op met de KLIMOP

Als er één plant is die in de loop van de plantengeschiedenis VOLHARDEND is geweest, dan is het wel de klimop (Hedera helix). Van origine groeiend en bloeiend als boom op het onderste deel van het Zuidelijk Halfrond, is hij langzaam aan steeds verder opgeklommen naar onze streken, behoorlijk ver op het Noordelijk Halfrond.

Steeds minder boom en steeds meer een klimmer, opklimmend tegen bomen en houten of andere schuttingen. Met een gigantisch aanpassingsvermogen bij alles wat hij onderweg tegengekomen is. De oorspronkelijk eivormige bladeren in dat verre zuiden zijn bij ons nog enigszins zichtbaar aan de bloeiende takken en strengen in november, dus de zomertijd ”down under”.  De andere takken en slierten dragen de bekende, meer vijfhoekige bladeren. Dus in de aanpassing toch ook zichzelf gebleven en dat bij zo’n schier onmogelijke reis. Een survivor pur sang.

Dat laatste zie je terug in de Natuurgeneeskundige Ondersteuning bij:

 1. Schimmels: moeilijk te bestrijden, maar kijk eens in een bos vol witte waas van schimmels over de bomen, struiken en kruiden. De enige die er fris groen bij staat en hangt is de klimop .
 2. Haaruitval, ook al zoiets waar je bijna niet vanaf komt
 3. Vastzittende hoest, hardnekkig en waar geen einde aan lijkt te komen.
 4. Een dreigende invasie van bijna niet af te stoppen teken in jouw tuin en op jouw bomen, vooral heel ongezellig als je er b.v. in de hangmat onder ligt.
 5. De verwoesting van jouw eens zo schitterende Buxushaag die je jarenlang met Versaille-achtige precisie geknipt en verzorgd hebt.
 6. Je zwart beschimmelde tomaten, die je nog wel zo mooi gekrent hebt.

De klimop is giftig, dus neem inwendig alleen een homeopathische verdunning, minimaal D4 (is 1 op 10.000 verdund). Uitwendig gebruik je 1 gekneusd blad op een glazen slakom met bronwater. Uurtje laten trekken, het blad verwijderen en het aftreksel deppen met een gaasje of wattenschijfje. Dit aftreksel kun je met een theedoek afgedekt drie dagen gebruiken.

Voorzie je tuinbegrenzingen rijkelijk van klimop en omgeef je Buxusplanten en tomaten er royaal mee.

In de oude Volksgeneeskunst liet men vrouwen die veel ellende meegemaakt hadden, steeds weer een takje klimop bij zich dragen voor nieuwe voorspoed en een goede nieuwe man. Als tegenhanger hiervan droegen mannen na een periode van rampspoed een takje hulst. Dat moest dan wel een jong takje zijn zonder stekels en nog niet zulke puntige bladeren. Daar kan ik mij iets bij voorstellen. Dit bleek ook geolied te werken na een periode van tegenslag in het huwelijk.  Mooi toch?

 

18.Fermenteren leren

Fermenteren

Gefermenteerd voedsel is een geweldige manier om je dagelijkse voeding op een hoger en gezonder plan te brengen.
Het is ook nog betaalbaar en absoluut zonder additieven en chemicaliën.
Ga met plezier aan de slag en neem de tijd om te leren en te groeien. Geniet van het resultaat.

Fermenteren heeft een wereldwijde traditie: Mexico- jalapenos, Duitsland-zuurkool,
Korea-kimchi, Libanon- rapen, Egypte- gezouten citroenen, Nederland-snijbonen-zuurkool.

Waarom zou je fermenteren?
• Conserveren van groenten en fruit om langer te bewaren na rijke oogst
• Smaak, deze is heel complex en hoogstaand wereldwijd gewaardeerd in de beste keukens
• Spijsvertering: gefermenteerd voedsel is gezond door zijn probiotische werking en verhoogt het immuunsysteem

Over fermenteren:

• Fermenteren is simpel, veilig en praktisch.
• Het doel is om fermenteren tot een onderdeel van de dagelijkse kook praktijk te maken.
• Probeer geen perfecte zuurkool te maken maar laat elke keer de volmaakte uitdrukking zijn van je keuken en je overvloed.
• Er ontstaat een sterke band met je voedsel als je er tijd en aandacht aan besteed.
• De voedingscursus fermenteren is ook bedoeld om ontdekkingen te doen.
• Met simpele ingrediënten en wat geduld.

Nog iets over de ingrediënten:
Goed fermenteren begint met de beste ingrediënten.
Volg de onderstaande richtlijnen dan krijg je het beste resultaat en profiteert je gezondheid ervan.

1.Verse ingrediënten: Koop liefst biologische fruit en groenten soorten. Synthetische bestrijdingsmiddelen en kunstmest schaden de micro-organismen van de fermentatie. Kies liefst producten uit de buurt.
2.Droog: Droge ingrediënten liefst ook van biologische zaden en peulvruchten.
3.Zout: Géén gejodeerd zout gebruiken: mineraal loos en bevat extra jodium. Natuurlijk zout zoals Keltisch zout of Himalayazout zijn rijk aan mineralen. Gebruik ook geen pekelzout i.v.m. antiklontermiddelen.
4.Water: Gebruik voor fermentatie schoon water. Liefst goed bronwater zoals Evian of Spa blauw. Gebruik ook geen gedistilleerd water, daaruit zijn alle mineralen.

Verder is het belangrijk om te weten hoe je een juiste temperatuur en omgeving creëert om de fermentatie te laten ontstaan. Waar moet je op letten als het om de temperatuur gaat? Het hele fermentatieproces wordt in gang gezet door aan de verse ingrediënten een starter toe te voegen. Hoe maak je een juiste keuze voor een goed werkende en gezonde starter? Er zijn veel recepten over fermentatie in omloop.
Leer eerst een aantal goede recepten klaarmaken en weet waar je op moet letten bij recepten over fermenteren.

Kortom de basiskennis en de praktijk van het fermenteren leer je op de praktijk dag leren fermenteren. Deze dag is onderdeel van de cursus Natuurvoedingscoach.

Hoe leuk is het om uit je voorraadkast te kunnen kiezen uit je zelfgemaakte gefermenteerde groenten?

Probiotica binnen handbereik!

Opbrengst van de praktijkdag fermenteren.

17. Een nieuw jaar vol INSPIRATIE….2017

Voor velen van jullie zijn Kerstmis en Oud op Nieuw meer dan alleen gezellige feestdagen. Ze vormen ook de opmaat voor een nieuw begin. Een frisse start vol goede voornemens. Daarvoor is 2017 een uitermate geschikt jaar. Numerologisch is het een jaar in ‘t teken van Zon en Maan. Het getal ‘’1’’ is ‘n echt zonnegetal dat staat voor Inspiratie. De ‘’2’’ en de ‘’7’’ zijn typische maangetallen. Daarbij staat de ‘’2’’ voor het ontvangen van het zonlicht, terwijl de ‘’7’’ zorgt voor het doorgeven daarvan. Wanneer jij de optelsom maakt voor 2017, dan krijg jij 2+0+1+7 = 10. Dan houd jij over: 1 + 0 = 1 en dat is nogmaals datzelfde inspiratiegetal van de zon, ‘n bijzonder krachtig eindgetal voor dit komende jaar. Kortom: een jaar met heel veel inspiratie en ook met de power om het op te pakken en door te geven. Zuivere samenwerking tussen Zon en Maan aan het inspiratie-firmament!

Daarom wensen wij jullie veel meer dan alleen mooie en gezellige feestdagen toe: vooral ook ‘n heel geïnspireerd en inspirerend 2017!

Ook voor ons zal 2017 een heel bijzonder jaar worden:

Met de start van een nieuwe webwinkel voor 16 Homeopathisch verdunde Top Kruidenmengsels voor Zelfmedicatie. Zie onze site: www.apeiron-vitaal.nl onder het kopje WEBWINKEL

Kostprijs middelen : Euro 27,50 per flacon. Afhalen Euro 25,= per flacon.

 • Onze geheel vernieuwde cursussen met diploma of certificaat en de mogelijkheid om af te studeren als ‘Natuurgeneeskundig Specialist’:

zie hiervoor ook de site onder het kopje AGENDA.

 

16. Edward Bach 130 jaar en zijn methode is springlevend

24 September aanstaande zou Edward Bach 130 jaar oud zijn geworden. Tevens is het 17 november 2016 precies 80 jaar geleden dat hij stierf. Een goede reden om de 50 bijzondere jaren dat hij geleefd heeft te gedenken.

Waarom zo bijzonder?

In de eerste plaats vanwege zijn menselijke maat. Hij had voor al zijn medemensen belangstelling en maakte voor iedereen altijd weer tijd, ook als het eigenlijk niet zo gelegen kwam. Hij wist dat alleen echte en oprechte aandacht de basis voor een vertrouwensrelatie is. En ook voor het kunnen kiezen van de juiste, naar hem vernoemde Bach Bloemen Remedie(s).

In de tweede plaats, omdat hij zijn diepe geloof ook daadwerkelijk praktiseerde. Een man was die zijn idealen met veel Naastenliefde doorgaf aan zijn patiënten én cursisten: eenvoudige middelen uit de Natuur met een grote Heilzaamheid en zonder dollars in de ogen. Integendeel, hij leidde een uiterst sober bestaan, terwijl hij ook een lucratieve medische carrière had kunnen hebben.

In de derde plaats, omdat hij wars was van toxische symptoombestrijding en zich altijd richtte op de mens in zijn geheel en vooral ook de geestelijke achtergrond(en) van de ziektes van hen die hij hielp. Indachtig Hippocrates: ‘’Genees niet de ziekte, maar de Zieke!’’ En ook indachtig Galenus: ‘’Primum nil nocere’’ oftewel ‘’Het allereerste is om niet te schaden!’’

Zondag 25 september 2016 vieren we het dubbele jubileum van Edward Bach hier bij Apeiron-Vitaal met een speciale lezing: ‘’Hoe Bach de Planten zag’’.

Hoe kwam Bach op het idee dat bepaalde bloemen zo geschikt zijn in de genezing van alle kwalen? Waarom koos hij nou net die 39 middelen die hij ons heeft nagelaten? Je wordt in deze lezing deelgenoot van zijn intuïtief-mystieke blik op & ervaring met de planten die zijn Bach Bloemen werden.

De lezing is van 14.00 – 16.00 uur, je kunt binnenlopen vanaf 13.45 uur en dan ook de entree voldoen. Deze bedraagt slechts Euro 15,= en dat is incl. thee, een stuk feestelijke taart volgens de voedingsprincipes van Edward Bach en je krijgt tevens een mooie samenvatting van de lezing op papier.

Meld je s.v.p. aan via info@apeiron-vitaal.nl of M: 06 – 48 25 46 50 bij Herman Gommans.

Bach Edward  StarofBethlehem  bachbloemen

 

 

 

 

15. Lof voor de Cichorei

Wie de naam Cichorei leest of hoort, denkt waarschijnlijk het allereerst aan surrogaat-koffie. De ouderen hebben deze wellicht in de oorlog gedronken en hun kennis en persoonlijke verhalen erover doorgegeven aan hun kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen. En ook vandaag de dag wordt de koffie van de Cichorei-wortel nog steeds gedronken, nu als bewust gekozen gezond alternatief zonder cafeïne, verkrijgbaar in de reformwinkel als ‘’Pacha’’.

Maar de wortel heeft meer in zijn mars als het predicaat ‘’cafeïnevrij’’. De drank werkt juist kalmerend in plaats van opwekkend en helpt je om de dag kalm en evenwichtig door te komen, ook als er wel eens dingen tegen zitten.

Alles wat je op je lever hebt of krijgt wordt met milde, maar degelijke hand afgevoerd. Zowel die negatieve, ongemakkelijke ervaringen waar je mee te maken hebt of had, als ook de emotionele en fysieke afvalstoffen die eruit voortkomen. Opgeruimd staat netjes. De lever wordt weer de zelfstandige en onafhankelijke dirigent van de stofwisseling en de afvalverwerking. Van alles opslaan en vasthouden naar verwerken en loslaten. Zowel letterlijk als figuurlijk. Daarom noemde Galenus de Cichorei ‘’de vriendin van de lever’’.

De Cichorei stimuleert ook de twee beste vrienden van de lever en dat zijn de nieren. Dat is mooi, want zo wordt het emotionele en fysieke afval uit het hele lichaam in de lever mooi verpakt en naar de nieren getransporteerd om daar vervolgens via de urine te worden uitgescheiden.

Het hele maagdarmkanaal wordt eveneens gereinigd door deze plantenwortel en tevens van een grote opknapbeurt voorzien als er een kuur van zes weken wordt gehouden. En er is geen betere plant om de darmflora te vernieuwen en te versterken. Bovendien bevat ze veel spore-elementen.

Cichorei voorkomt kwalen en zorgt dat beginnende klachten niet chronisch of cancereus worden en is dus een groots middel voor de algehele preventie van klachten ‘’waar je maar mee moet leren leven’’ en welvaartsziekten. Cichorei maakt krachtig en onafhankelijk en leert je geven vanuit je hart zonder er iets voor terug te verlangen: de vreugde van het geven zelf is je beloning!

Je kunt dezelfde voortreffelijke eigenschappen ook tot je nemen door echte Witlof van de koude grond te eten. De biologische variant is ’n fantastische wintergroente die jou positief meehelpt richting voorjaar.

Het is het beste om de Cichorei tevens als homeopathisch middel in te nemen, dan gaat je gezondheid in korte tijd met sprongen vooruit!

witlof chicorei bloem

14. Homeopathie maakt gif gezond?!

De Schepping is een groot Kunstwerk en één van de grote Wonderen is dat er met een hele hoge Intelligentie genezende krachten in verweven zijn. Vele mineralen en planten blijken een genezende werking in zich te dragen. Zowel energetisch als stoffelijk herstellen ze bij een juist gebruik ervan ons lichamelijk en geestelijk welzijn. Het is voor iedere Natuurgeneeskundig Therapeut een mooie uitdaging om al die Oerkrachten te leren onderscheiden van elkaar en toe te passen bij mensen die om hulp komen vragen. Een grote kennis van al die talloze middelen is immers noodzakelijk.

En dat het werkt weten alleen de therapeuten die alle benodigde studie tot in de puntjes gedaan hebben en de gebruikers die daadwerkelijk verlichting en/of genezing van hun klachten hebben ervaren.

Wellicht helemaal wonderbaarlijk is het gebruik van b.v. een giftige plant als de Vliegenzwam, Agaricus muscarius in het Latijn. Iemand die zoiets gaat gebruiken, heeft waarschijnlijk een nog kleiner verstand dan de alom bekende kabouter Spillebeen die op die paddenstoel, rood met witte stippen, heen en weer zat te wippen. En doet de naam van die gif-paddenstoel eer aan, want die ziet ze ongetwijfeld vliegen en zwamt er vast op los.

Toch wordt die prachtige paddenstoel(zie de foto) in de homeopathie wel degelijk gebruikt. Maar dan wel verdund en tevens geschud. ‘’Wat in zijn ruwe vorm ziek maakt, kan in zijn sterk verdunde vorm genezen’’, is een wetmatigheid in de Natuur. Als je een beetje Vliegenzwam maar lang genoeg verdunt en schudt, dan komt de Essennce ervan vrij. En het leuke daarvan is dat die Essence, ingenomen als homeopathisch middel, nou net de klachten van het eten van die paddenstoel kan genezen. Bij voorbeeld hallucinaties, rare trekkende bewegingen, onsamenhangend spreken, pijnen alsof je met een bos koude naalden wordt geprikt, hevig trillen en bibberen van de kou.

Misschien heel verrassend: ook bij de zogenaamde ‘’BAD TRIP’’ ten gevolge van LSD-gebruik krijg je deze klachten en er zijn mensen dankzij dit middel ‘’AGARICUS’’ uit zo’n afschuwelijke drugservaring gezond teruggehaald. Maar als je dan bij deze verneemt dat het gif van deze paddenstoel sterk op LSD lijkt, dan gaat er wellicht ‘n lampje branden en is het helemaal niet zo gek!

Zo kunnen heel veel op zichzelf giftige planten en mineralen dankzij hun homeopathische bewerking en bereiding heil-juweeltjes worden. Net zo mooi als die prachtige Vliegenzwam zelf met zijn fraaie bijdrage aan de herfst.

paddestoel